Zájem zahraničních investorů o české nemovitosti roste

Veronika Skálová Veronika Skálová
13. 7. 2011 16:03
V krizi investovali do komerčních budov hlavně Češi, cizí investoři se ale vrací
Kanceláře byly v popularitě předstihnuty průmyslovými nemovitostmi. Ilustrační foto.
Kanceláře byly v popularitě předstihnuty průmyslovými nemovitostmi. Ilustrační foto. | Foto: Best of Realty

Praha - Zájem investorů o komerční nemovitosti v České republice se sice pozvolna, ale soustavně zvyšuje.

Jak informovala společnost CB Richard Ellis, investice do tohoto druhu realit v prvním pololetí vzrostly přibližně o čtyři procenta - tedy z loňských 693 milionů eur na 723 milionů.

Oproti minulým rokům byly dosud nejpopulárnější kancelářské prostory předstihnuty zájmem o průmyslové budovy, které tvořily 39 procent transakcí.

Dobrou zprávou je, že se do Česka po krizi opět vrací zahraniční investoři, kteří se zaměřují na trhy střední a východní Evropy. V průběhu prvních šesti měsíců investovali zahraniční kupci v Česku do komerčních nemovitostí 89 procent celkové utracené sumy.

"Dá se předpokládat, že objem investic v druhé polovině roku bude dokonce i větší, jelikož jsou již tradičně konce roku nejsilnější. V letošním roce jsou pro investory atraktivní i jiné produkty než jen kanceláře, a to zejména logistika a retail," uvedla Katarína Turňová z investičního oddělení.

Mezi významné transakce prvních 6 měsíců roku 2011 patří prodej industriálního portfolia VGP, kancelářských budov Pfizer a Palác Anděl v Praze 5 a nákupních center Olympia v Teplicích a Mladé Boleslavi.


 

Právě se děje

Další zprávy