KBC změnila rozhodnutí, ČSOB na burzu nepůjde

Tereza Holanová Tereza Holanová
13. 7. 2011 10:50
Belgická skupina změnila plán a rozhodla, že banku ČSOB na pražskou burzu neuvede
Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Akcie ČSOB se nakonec na české burze neobjeví. Oznámila to dnes belgická skupina KBC, která banku vlastní.
Vyplývá to z tiskové zprávy společnosti.

Na burzu KBC neuvede ani maďarskou K&H Bank. Namísto toho prodá banku Kredyt Bank a pojišťovnu Warta v Polsku.

Tyto transakce nepřinesou více peněz, ale budou efektivnější, tvrdí KBC.

Nový plán zvýší efektivitu

KBC odůvodňuje své rozhodnutí zpřísněním regulací v EU. K vyšší disciplinovanosti bankovních subjektů mají přispět nová pravidla Basel III, která vydal Basilejský výbor pro bankovní dohled v prosinci 2010.

V rámci nové regulace by přitom plánované transakce KBC byly méně efektivní, než se původně očekávalo, píše skupina ve své tiskové zprávě.

"Nemůžeme a nesmíme zavírat oči před změnami okolo nás," uvádí v tiskové zprávě generální ředitel KBC Jan Vanhevel.

Změnu plánů KBC musí ovšem prvně posvětit Evropská komise. Té KBC odeslala v úterý žádost o povolení revidovat dřívější plány.

Po odkladu přišla změna plánu

Rozhodnutí uvést 30 až 40 procent akcií ČSOB na burzu oznámila KBC na konci září 2009, o dva necelé dva měsíce později tento krok schválila i Evropská komise.

Původně se akcie ČSOB měly začít prodávat na pražské burze již na jaře 2011. Tehdy však KBC oznámila zpoždění a možnost, že by se od tohoto kroku chystala odstoupit, popírala.

KBC se v současné době soustřeďuje na splacení 7 miliard eur (169,75 mld. Kč), které dluží vlámské vládě. Peníze dostala skupina na podzim 2009 jako pomoc proti následkům světové finanční krize.

"Máme proto vůči našim akcionářům a především vůči vlámské vládě povinnost a odpovědnost vyvíjet a navrhovat další možná opatření," komentuje Vanhevel.

 

Právě se děje

Další zprávy