Hotelům přibývají hosté, hlavně ale ti tuzemští

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
12. 7. 2011 15:35
V květnu se v hotelích v Česku ubytovalo o 8 procent více lidí, nárůst mají na svědomí Češi
Hotelům letos v květnu mírně přibylo hostů. Ilustrační foto.
Hotelům letos v květnu mírně přibylo hostů. Ilustrační foto. | Foto: Best of Realty

Praha - Do hotelů v Česku přijíždí stále více hostů, hlavní podíl na tom ale nemají cizinci. Jak informoval Český statistický úřad, počet ubytovaných lidí v květnu stoupl o osm procent na 923 tisíc.

Přibylo také nocí, které hosté v hotelích strávili. A přestože hostů postupně přibývá, ceny ubytování v Česku jsou výrazně nižší než v sousedních zemích.

 

"Počet hostů z Česka se za prvních pět měsíců proti předešlému období v roce 2010 zvýšil téměř o 15 procent. Hostů z ciziny v tuzemských hotelech ve sledovaném období také přibylo, tempo růstu ale bylo o téměř tři procentní body pomalejší," uvedl analytik společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek.

Společně s růstem poptávky po ubytování v Česku zatím ale nedochází ke zvyšování cen hotelových pokojů. Snahu hotelů o zvýšení cen ubytování totiž nechtějí akceptovat cestovní kanceláře, řekl ČTK mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (ACČKA) Tomio Okamura.

Pád cen je podle něj možné vysledovat do roku 2007, kdy začal odliv movitých západních turistů, zatímco zejména v Praze se otevíraly nové a nové hotely. Na historicky nejnižší ceny se hoteliéři dostali letos na začátku roku, kdy v mezisezoně cena dvoulůžkového pokoje ve čtyřhvězdičkovém hotelu dosáhla hranice 26 eur (asi 640 Kč) za noc.

 

Právě se děje

Další zprávy