Zahraniční obchod je o 62 miliard lepší než před krizí

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 7. 2011 9:25
Vývoz rostl rychleji než dovoz, přebytek byl v květnu 14,4 miliardy
Obrat zahraničního obchodu je vyšší než před příchodem krize.
Obrat zahraničního obchodu je vyšší než před příchodem krize. | Foto: Pavel Baroch

Praha - Obchod českých firem se zahraničím v květnu skončil v přebytku 14,4 miliardy korun, tedy o 3,2 miliardy vyšším než před rokem. Informoval o tom Český statistický úřad.

Podle odborníků je dobrou zprávou zejména to, že v meziročním srovnání rostl vývoz (o 18,2 procenta) rychleji než dovoz (o 17,5 procenta).

"Obchodní bilance ČR v květnu příjemně překvapila, když skončila v přebytku 14,43 mld. Kč. Trh podobně jako my očekával o něco slabší výsledek 10,75 mld. Kč. Jedná se o lepší výsledek než dubnových 12,6 mld. Kč, ale za rekordním březnovým výsledkem 21,5 mld. Kč přece jen notně zaostává," komentoval výsledky zahraničního obchodu analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Zásluhu na růstu přebytku obchodní bilance měly zejména stroje a dopravní prostředky, průmyslové spotřební zboží a polotovarry a materiály. Přebytek naopak klesl u surovin a nápojů a tabáku.

Obrat zahraničního obchodu rostl meziročně o 17,8 procenta na 470,6 miliard korun. Byl tak o 61,2 miliardy vyšší než v květnu 2008, před příchodem ekonomické krize.

 

Právě se děje

Další zprávy