Stát ve státě. Hazard hlásí příjmy 125 miliard korun

Zdeněk John
4. 7. 2011 15:18
Ministerstvo financí oznámilo, že lidé ročně utratí za hazard 125,6 miliardy korun.
Foto: Reuters

Praha - Pokles, který byste sotva okem postřehli, postihl tuzemský hazardní průmysl.

Ministerstvo financí oznámilo, že v roce 2010, v němž například naplno propukla krize nejstarší loterijní firmy Sazka, utratili lidé v sázkách a loteriích 125,6 miliard korun.

Jenže pozor: "měkký hazard", tedy sportka, další hry Sazky, nebo třeba kurzové sázky u jejích konkurentů na sportovní utkání, v této obří mnohamiliardové sumě hrají jenom menší roli.

Zdaleka nejvíc lidé naházeli do interaktivních videoloterijních terminálů.

Herny, kasina i bary s hracími automaty v českých a moravských městech velmi často fungují tam, kde nemají co dělat, jak nedávno upozornil i deník Aktuálně.cz. Nová unikátní aplikace dostupná na stránkách www.mapyhazardu.cz zatím na pilotním příkladu dvanácti měst ukazuje, že herny a kasina jsou ve velké části případů umístěné do vzdálenosti sto metrů od úřadů, škol nebo nemocnic.

Meziročně představují tržby z hazardu ve výši více než 125 miliardy pokles o necelá dvě procenta. Sázejícím bylo přitom vyplaceno 93,8 miliardy korun.

Ani rok spotřební krize, v níž maloobchodní prodejci nedokázali bez výrazných slev prakticky prodat nic, tedy nedonutil Čechy, aby omezili výdaje na štěstí. Přesněji, na pokusy si ho koupit v podobě výhry.

Terminály, ruleta, až pak sportka a další

Nejvíce peněz lidé podle údajů ministerstva financí utratili za videoterminály (45,7 miliardy), elektromechanickou ruletu (téměř osm miliard a internetové kurzové sázky (7,7 miliardy).

Za loterie utratili sázející 6,84 miliardy. Během pár dní zažije trh s těmito hrami velký otřes. Padne letitý monopol Sazky - konkurenční hry podobné sportce spustí Tipsport a Fortuna.

V kasínech lidé nechali loni 8,9 miliardy korun.

Z provozovatelů her povolovaných ministerstvem financí zaujímala první místo na trhu Sazka s podílem 6,4 procenta na vložených částkách. Více než 80 procent jejích příjmů ze hry pocházelo z číselných loterií, tedy sportka a Šťastných deset. Dvojkou na trhu byl Synot Tip s podílem 5,1 procenta. Tato společnost, která spolupracuje i s KKCG miliardáře Karla Komárka na převzetí Sazky, se věnuje provozování kurzových sázek a technických her.

 

 

Právě se děje

Další zprávy