Schodek rozpočtu je o 12,8 miliardy nižší než loni

Veronika Skálová Veronika Skálová
1. 7. 2011 14:00
Schodek klesl díky snížení výdajů i vyplacení jen části dotace pro školy
Ministr financí Miroslav Kalousek.
Ministr financí Miroslav Kalousek. | Foto: Jan Langer

Praha - Téměř třináct miliard korun k dobru ve srovnání s loňským červnem měla k dispozici státní pokladna. Schodek rozpočtu k poslednímu červnovému dni dosáhl 62,9 miliard korun, což je o 12,8 miliardy méně než před rokem.

O stavu státní pokladny informovalo ministerstvo financí.

"Podle údajů na účtech ministerstva financí vedených v ČNB dosáhly k 30. červnu 2011 celkové příjmy státního rozpočtu 507,6 mld. Kč, celkové výdaje 570,5 mld. Kč a schodek 62,9 mld. Kč," uvedlo ministerstvo ve zprávě.

Příjmy státní kasy byly ve srovnání s loňským rokem o 0,3 miliardy nižší, což představuje pokles o 0,1 procenta. Schválený rozpočet počítá po změnách naopak s přírůstkem ve výši 5,9 procenta ve srovnání s rokem 2010.

Jen na daních bez pojistného na sociální zabezpečení vydělal stát za prvních šest měsíců roku o 4,9 miliardy víc než o rok dříve. "Meziroční růst daňových příjmů byl ovlivněn především vyšším inkasem DPH, spotřebních daní, včetně takzvaných energetických daní, a majetkových daní," sdělilo ministerstvo.

Na výdajích ušetřil stát ve srovnání s polovinou loňského roku 13,1 miliardy korun. Největší objem peněz vynaložil na sociální dávky, na nichž vyplatil 225,7 miliardy korun, tedy o 8,8 miliardy více než před rokem.

Nejvíce rostly náklady na důchody, o 11,9 miliardy, oproti tomu méně zaplatil stát na sociální podpoře ( pokles o 2,2 miliardy) a podpoře v nezaměstnanosti (o 1,5 miliardy méně).

Ministerstvo také upozornilo, že do snížení rozpočtového schodku se promítlo vyplacení nižší zálohy obcím a krajům určené na jimi zřizované školy. "Do června 2011 byla v rámci převodů prostředků na přímé náklady škol zaplacena jen část zálohy na 3. čtvrtletí (záloha na platy ve výši cca 3,3 mliardy Kč), zatímco v roce 2010 byla do června zaplacena celá záloha ve výši 19,5 miliardy," vysvětlilo ministerstvo s tím, že zbylé peníze dostanou obce a kraje na účet začátkem července.

Hospodaření státu pouze za měsíc červen skončilo ve více než osmnáctimiliardovém přebytku.

 

Právě se děje

Další zprávy