Konec monopolu po 54 letech, přichází Tipsportca

Veronika Skálová Veronika Skálová
29. 6. 2011 15:36
První konkurenční loterii spustí Tipsport, následovat jej bude Fortuna
Logo nové číselné loterie Tipsportu.
Logo nové číselné loterie Tipsportu. | Foto: Tipsport

Praha - Pondělí 11. července bude pro český loterijní trh přelomovým datem. Společnost Sazka se svou číselnou loterií sportka přijde po plných čtyřiapadesáti letech o faktický monopol, který v České republice má.

V rychlém sledu za sebou spustí konkurenční loterie firmy Tipsport a Fortuna, v září plánuje svou loterii spustit i Synot.

Právě Tipsport bude první, kdo začne s vlastní Tisportcou lákat dosavadní sázející u Sazky. Termín spuštění oznámila společnost ve středu.

"Cítíme, že v oblasti číselných loterií vznikl prostor pro nové hry. Tipsportce dáváme do vínku tisíc sběrných míst, takže dostupnost pro sázející bude ihned značná," uvedl Petr Knybel, ředitel Tipsportu.

Časový odstup mezi získáním licence a spuštěním vlastní loterie není příliš dlouhá doba - Tipsport je držitelem patřičného povolení teprve od konce minulého týdne.

První tikety mohou lidé vsadit na některém ze sběrných míst v den spuštění loterie, sázet mohou na šest výherních čísel z celkem šestatřiceti, na výhru stačí uhodnout tři z tažených čísel.

"Pravděpodobnost výhry v 1. pořadí v Tipsportce je sedmkrát větší než tomu bylo u staré známé loterie," dodal mluvčí Tipsportu Lubomír Ježek.

Zda jim štěstí přálo, zjistí sázející v neděli, kdy se v jedné z poboček Tipsportu odehraje losování pod notářským dohledem. Sledovat jej bude možné online na vlastních internetových stránkách loterie Tipsportca.cz.

Po Tipsportu nastoupí Fortuna

Konkurence na loterijním trhu se ale brzy poté začne zahušťovat. Na polovinu července načasovala start vlastní loterie sázková kancelář skupiny Penta, společnost Fortuna.

Také ta, podobně jako Tipsport, chce začít s tisícovkou terminálů, které kromě poboček Fortuny budou umístěné i v trafikách tak, jako je tomu u terminálů Sazky. Do jara příštího roku ale chce Fortuna rozšířit síť na tři tisíce míst.

Sazce znovu stoupají tržby

Loterijní gigant Sazka, který je momentálně v konkurzu, mezitím bojuje o vlastní dobrou pověst. Po odstavení terminálů znovu přijímá sázky, ve středu firma oznámila, že vyplatila další letošní jackpot sportky ve výši 67 milionů korun.

"Tržby společnosti i nadále rostou, trend zvyšování se sice lehce zpomalil, nárůst lze ale pozorovat ve všech hlavních hrách," uvedla mluvčí Sazky Lenka Tichá.

Největší zájem mají sázející podle ní o hru Euromiliony, kde na výherce čeká jackpot přesahující 138 milionů korun. Sazka dál pracuje na zapojování dalších terminálů, už obnovila i dobíjení kreditu, zatím však pouze pro operátora O2.

 

Právě se děje

Další zprávy