Zátěžovými testy neprošla šestina evropských bank

Tereza Holanová Tereza Holanová
28. 6. 2011 17:56
Šestina bank v Evropské unii je nezdravá. Vyplývá to z nových zátěžových zkoušek
Foto: Aktuálně.cz

Frankfurt / Brusel - V případě krize by neměla peníze na krytí ztrát jedna šestina evropských bank. Vyplývá to z nových zátěžových zkoušek. Ty v letos červnu provedl Evropský orgán pro bankovnictví (EBA).

Testování se zúčastnilo 91 evropských bank, které drží 65 % všech bankovních aktiv v EU a více než polovinu aktiv v každém z členských států Unie.

Seznam bank, které selhaly, EBA zatím nepublikovala.

Zátěžových zkoušek se zúčastnily především banky ve Španělsku (24) a v Německu (13). Kromě institucí v zemích EU byla testována také norská DnB Nord, která působí především v Pobaltských zemích.

Z českých bank se zkoušky netýkaly žádné, vzhledem k tomu, že na domácím trhu působí především velké zahraniční skupiny.

Stresové testy sledovaly, do jaké míry jsou banky schopné pokrýt základním kapitálem ztráty v případě, že dojde k ekonomickému zpomalení o 0,5 % v roce 2011 a o 0,2 % o rok později, nebo k poklesu cen nemovitostí.

Stejně tak měřily, jak silně banky zasáhne, pokud státní dluhopisy, které vlastní, ztratí hodnotu. To se v nedávné době stalo například Řecku.

EBA a Evropská centrální banka (ECB) jsou s výsledkem spokojené. Vysoký podíl zdravých bank považují za znamení, že se finanční sektor EU pozvolna očišťuje. Za špatné výsledky podle nich mohou obavy z vývoje na Pyrenejském poloostrově a aktuální situace v Řecku.

Řada odborníků testům nevěří

Objevily se však spekulace, že EBA a ECB upravily výsledky testů tak, aby evropská ekonomika neutrpěla.

"Aby to vypadalo seriózně, nějaké banky neuspěly… Nemohlo jich být ale zase příliš, aby nevznikla panika a nezesílila současná krize eurozóny," řekl agentuře Reuters nejmenovaný odborník.

Zároveň se podle něj EBA a ECB rozhodly vybrat "vhodné" instituce. "Nechat selhat německou banku je značně bezpečnější, než kdyby řekli, že je nějaká nezdravá ve Španělsku," komentuje kritik.

Jak loni vypadala krize na Rhodosu:

Tisková mluvčí EBA domněnky ohledně možné spekulace odmítá.

Za pochybnosti, zda bude výsledek testování důvěryhodný, může také výstup z loňských zátěžových zkoušek.

Před rokem neuspělo pouze sedm bank, mezi zdravé byly naopak zařazené i ty irské, které byly o měsíc později zestátněné a přežily pouze díky finanční injekci EU a irské vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy