Správce Sazky Cupka dostal na starost i O2 arenu

Zdeněk John
28. 6. 2011 14:55
Věřitelé rozhodli o reorganizaci Bestsportu. Vybrali restrukturalizační plán PPF Healthcare
Tenisovou exhibici Agassi - Grafová konanou v O2 areně zpestřilo vystoupení čertic. O budoucnosti haly rozhodnou na věřitelské schůzi Bestsportu hlavně PPF a KKCG.
Tenisovou exhibici Agassi - Grafová konanou v O2 areně zpestřilo vystoupení čertic. O budoucnosti haly rozhodnou na věřitelské schůzi Bestsportu hlavně PPF a KKCG. | Foto: Jan Langer

* Věřitelé firmy Bestsport rozhodli, že firma projde reorganizací vedenou PPF * Dosavadní insolvenční správkyni Urbanovou nahradí Cupka * Na Bestsportu je jediný zajímavý majetek: O2 arena

Praha - Po krachu Sazky, která skončila v konkurzu, se začal rozplétat také pád s ní spojené firmy Bestsport. Věřitelé na své úterní schůzi určili budoucnost O2 areny, která Sazce přinesla slávu, ale také finanční konec.

Věřitelé rozhodli, že reorganizace Bestsportu proběhne podle scénáře firmy PPF Healthcare. Zároveň odvolali dosavadní insolvenční správkyni Danielu Urbanovou a na její místo dosadili Josefa Cupku, který spravuje Sazku.

Pokud chcete složitý příběh obou firem srozumitelně zjednodušit, můžete si ho představit následovně.

Poté, co Cupka rozhodl, že luxusní bentley Aleše Hušáka půjde z domu a ve vozovém parku loterijní firmy ho nahradí škodovky, bude teď mimo jiné řešit i slavnou Hušákovu pamětní desku. Ze svého si ji těsně po otevření arény zaplatil generální ředitel Sazky a se souhlasem Bestsportu ji vystavil ve foyer O2 areny.

Mimochodem, podle své pracovní smlouvy, o níž správce Sazky Cupka prohlásil, že je v rozporu s dobrými mravy, má Aleš Hušák i po svém vyhazovu nárok na čtyři klubová místa v O2 areně mezi jinými V.I.P. hosty (viz Hušákova smlouva v galerii).

Ve hře jsou ale samozřejmě daleko podstatnější majetky než jedno bentley či deska s Hušákovým životním desaterem.

Hušákovo desatero na jeho desce v O2 areně
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Hušákovo desatero na jeho desce v O2 areně

  • Bez lidí, kteří vám věří nebo jsou vám bezmezně oddáni, jste předem svou věc prohráli
  • Musíte věřit, že vaše věc dobře dopadne
  • Nesmíte ani na vteřinu zapochybovat o svém konání
  • Horizontální způsob řízení je výmyslem akademických poslucháren. Nejúčinnějším nástrojem řízení je diktatura, občas zjemněná metodou cukru a biče
  • Žádná ulice není slepá, vždy existují nejméně dva východy
  • Na kompromisy je čas až po dokončení díla
  • Nikdo za vás nic neudělá
  • Nečekejte vděk, žádného se vám nedostane
  • Přes veškeré vynaložené úsilí musíte mít zatraceně velké štěstí
  • A nakonec nezapomeňte, že každá iniciativa a úspěch budou v Čechách po zásluze potrestány

Aleš Hušák, Praha, březen 2004 (redakčně kráceno)

Pokud u Sazky tím nejcennějším, o co se bojuje, je číselná loterie Sportka, pak v případě Bestsportu je terč, na který cílí největší věřitelé, jednoznačnější.

Jediná cennost? Předražená hala

Jediným pořádným majetkem Bestsportu je hala postavená za necelých devět miliard, jejíž současná cena se ovšem pohybuje nejvýš mezi dvěma až třemi miliardami korun. A to ještě bude dobrá cena, pokud se za ni podaří najít nového majitele.

Bestsport poslal sám sebe do insolvence nedlouho poté, co stejný krok ohlásila Sazka. Učinil tak v době, kdy v něm ještě kraloval Aleš Hušák, ale nebylo moc na výběr. Finanční vazby mezi Sazkou, Bestsportem a Občanským sdružením Zelený ostrov (to je majitel Bestsportu a tvoří ho sportovní svazy) předurčovaly Bestsportu obdobný osud, jaký zažila Sazka. Opět tu hlavní roli sehrálo splácení dluhopisů, kterými Sazka hradila stavbu haly.

Ačkoliv se příběhy Sazky a Bestsportu podobají (stejní soupeři, stejní věřitelé, obdobná taktika používaná v složitých právních bitvách), v jednom se jejich cesty rozcházejí. Zatímco Sazka spadla do konkurzu, Bestsport po rozhodnutí věřitelů projde druhou možností, kterou insolvenční zákon umožňuje. Tedy reorganizací.

Bestsport pod kontrolou

Mezitím totiž Bestsport v podstatě ovládly firmy či lidé, kteří mají stejný zájem jako největší věřitelé Sazky: tedy PPF a KKCG.
Na věřitelskou schůzi byly předloženy dva reorganizační plány. Jeden nabídl dlužník (Bestsport), druhý spojenci v případu Sazka Petr Kellner a Karel Komárek (resp. jejich firmy). A právě věřitelskou reorganizaci pod taktovkou PPF Healthcare věřitelé s na své schůzi posvětili.

Insolvenční správkyně Urbanová uznala v případě Bestsportu 62 pohledávek za 18,55 miliardy. Největší uznané pohledávky má Sazka 7,16 miliardy, Občanské sdružení Zelený ostrov 5,26 miliardy a agent držitelů dluhopisů 5,16 miliardy korun.

Podobně jako v případě Sazky i u Bestsportu léčba spěchá. Urbanová zveřejnila v insolvenčním rejstříku údaje, podle nichž má firma peníze zajištěné jen do půlky července.

Hala si na sebe nevydělá

Po celou dobu, co byl v insolvenci, Bestsport dokázal na rozdíl od Sazky svůj hlavní stroj na peníze udržet v chodu. Akce v hale běžely, firma skončila účetně v zisku.

Před dvěma týdny Bestsport zveřejnil, že letos do konce dubna zvýšil meziročně zisk na 47,5 milionu. Problém je, že skutečný stav Bestsportu je o poznání horší a v zisku zůstal i dík prodejům některého majetku. "Hala si nevydělá ani na svůj provoz, firma potřebuje klasickou manažerskou reorganizaci," sdělil Aktuálně.cz jeden z členů prozatímního věřitelského výboru.

Kolem haly krouží slovutní zájemci, i když zatím jen opatrně a vyčkávavě. V lednu si útroby arény ještě v doprovodu Aleše Hušáka prohlédl vyslanec světového giganta AEG (provozuje po světě přes stovku hal podobných pražské). Využití pro arénu má promyšlené Valentův Synot, úzce spolupracující s KKCG Karla Komárka - chce kromě sportu a koncertů v aréně otevřít luxusní kasino, jakési Las Vegas střední Evropy pod jednou střechou.

Zatím jediná nabídka, při níž padla i nabídková cena, zněla na zhruba miliardu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy