Evropskou centrální banku povede od podzimu Ital Draghi

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
24. 6. 2011 12:29
Dosavadní šéf banky Francouz Jean-Claude Trichet odchází do důchodu
Toto je nový šéf ECB.
Toto je nový šéf ECB. | Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Žádné překvapení se nekoná. Summit Evropské unie v Bruselu jmenoval novým šéfem Evropské centrální banky Itala Maria Draghiho. Na začátku listopadu nahradí Francouze Jean-Clauda Tricheta.

Informaci zveřejnil na sociální síti Twitter prezident Evropské unie Herman Van Rompuy.

Draghi byl už dlouho považován za hlavního favorita, poté, co Německo nedokázalo prosadit vlastního kandidáta. Draghiho navíc kromě Itálie podporovala i Francie.

Draghi je uznávaným odborníkem. Oceňovaný je například jeho přínos ve Výboru finanční stability (Financial Stability Board), mezinárodním orgánu pověřeným koordinací přestavbou regulace globálního finančnictví.

Dokázal zachránit Itálii před bankrotem

Draghi se narodil 3. září 1947 v Římě jako syn zaměstnance italské centrální banky. Vystudoval prestižní Římskou univerzitu La Sapienza. Doktorát získal na Massachusettském technologickém institutu (MIT) v USA.

V letech 1981 až 1991 vyučoval jako profesor ekonomie na Florentské univerzitě. Poté působil deset let jako ředitel na ministerstvu financí. V této funkci dokázal zkrotit téměř bankrotové zadlužení země natolik, že se Itálie mohla v roce 1999 stát zakládajícím členem eurozóny.

V roce 2001 odešel ze státních služeb, když nastoupila k moci pravicová vláda Silvia Berlusconiho. V letech 2002 až 2005 byl místopředsedou správní rady a výkonným ředitelem banky Goldman Sachs International.

Loni se v tisku objevily zprávy, že i tato banka pomáhala Řecku složitými finančními instrumenty při maskování jeho skutečného dluhu, aby se dostalo do eurozóny a posléze se v ní vyhýbalo sankcím.

Guvernérem italské centrální banky je od ledna 2006. Téhož roku se stal předsedou Fóra finanční stability - dnes Rady pro finanční stabilitu (FSB), která sdružuje instituce (vesměs centrální banky a ministerstva financí) více než dvacítky zemí a mezinárodní organizace (včetně ECB či Světové banky). Cílem FSB je posílit kontrolu a transparentnost finančních trhů.

 

Právě se děje

Další zprávy