Důvěra v ekonomiku neroste, spotřebitelé se bojí

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 6. 2011 10:42
Celková důvěra v ekonomiku stagnuje, podnikatelé jsou s optimismem opatrní
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČSÚ

Praha - Mírný optimismus u podnikatelů, o něco větší pesimismus u spotřebitelů, ale ručička důvěry v ekonomiku zůstala letos v červnu podle Českého statistického úřadu nevychýlena.

Od května se nezměnila a stagnovala na stejné hodnotě, ve srovnání s loňským červnem byla o nepatrnou 0,1 bodu vyšší.

Čeští podnikatelé svou důvěru v ekonomiku v červnu mírně posílili, celkově o 0,3 bodu. Mírný pokles důvěry byl patrný u podnikatelů v průmyslu a stavebnictví, její růst v oblasti vybraných služeb a obchodu ale tento vliv vyvážil.

V průmyslu poklesla zejména očekávání vývoje ekonomické situace v dalších šesti měsících, mírně pokleslo i hodnocení celkové poptávky. Důvěra meziměsíčně klesla o 0,6 bodu.

Stavební firmy čekají další pád

Lidé ze stavebních firem snížili své hodnocení celkové poptávky, pro další tři měsíce očekávají snížení tempa stavební činnosti. Jejich důvěra meziměsíčně klesla o 1 bod.

Naopak obchodníci svou důvěru v červnu od května o 3 body zvýšili, respondenti v oblasti vybraných služeb věřili ekonomice o 1,4 bodu více než v květnu.

Pesimističtí byli oproti tomu spotřebitelé, jejich důvěra v ekonomiku se meziměsíčně snížila o 1,3 bodu, ve srovnání s loňským červnem je dokonce o 14,3 bodu nižší. Pro příštích 12 měsíců očekávají zhoršení celkové ekonomické situace, stále více respondentů očekává růst nezaměstnanosti a přibývá i těch, kteří se chystají spořit.

 

Právě se děje

Další zprávy