Pražská energetika vyplatí akcionářům dividendu 520 Kč

Radek Pecák Radek Pecák
23. 6. 2011 13:48
Akcie firmy se přestanou obchodovat na burze
Pražská energetika již provozuje v hlavním městě několik dobíjecích stanic pro elektrovozidla.
Pražská energetika již provozuje v hlavním městě několik dobíjecích stanic pro elektrovozidla. | Foto: Radek Pecák

Praha - Díky oživení české ekonomiky se vloni zlepšilo hospodaření Skupiny PRE. "Zisk společnosti za rok 2010 se zvýšil o 4,8 % oproti roku předcházejícímu, a to především díky úspoře provozních nákladů. O 1,7 procenta vzrostl celkový objem dodávané elektřiny," uvedla PRE v tiskové zprávě.

"U velkých odběratelů jsme zaznamenali nárůst dodávek o 2,8 procenta a můžeme konstatovat, že loňský rok byl v této oblasti zákazníků historicky rekordním," sdělil generální ředitel PRE Pavel Elis.

Informace o hospodaření firmy již schválili akcionáři na valné hromadě. Ta schválila rovněž vyřazení akcií společnosti z obchodování na burze.

Výpadky v dodávkách energií se PRE vyhýbají

„Hlavní město Praha a společnosti EnBW AG vlastní v současnosti více než devětadevadesát procent akcií. Zbývající množství akcií, se kterými lze na trhu volně obchodovat, je již několik let velmi malé. Akcie proto nejsou téměř vůbec obchodovány. Navrhli jsme akcionářům vyřazení akcií společnosti z obchodování na regulovaném trhu a ti to schválili," vysvětlil Pavel Elis.

Na valné hromadě akcionáři PRE také rozhodli, že ze zisku společnosti bude vyplacena dividenda ve výši 520 korun před zdaněním na jednu akcii. 

Firma se chlubí i tím, že podle statistik Energetického regulačního úřadu byla loni nejspolehlivějším distributorem elektřiny v rámci České republiky. To je podle ní  způsobeno i investicemi, které vloni činily 1 650 milionů korun. "Ze stěžejních staveb jde například o téměř kompletní obnovu dvojitého venkovního vedení mezi rozvodnami Chodov a Řeporyje v délce necelých šest kilometrů," uvedla PRE.

PRE si také v budoucnosti hodně slibuje od elektromobility. Již zprovoznila několik veřejných dobíjecích stanic, jednu z nich přímo ve svém areálu v pražských Vršovicích, kde je k dispozici stojan pro rychlé nabíjení. 

 

Právě se děje

Další zprávy