Krize trvá. Tak soudili Češi na konci minulého roku

Radek Pecák Radek Pecák
22. 6. 2011 10:36
Čím vyšší vzdělání, tím větší pesimismus, ukázal výzkum
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Podniky koncem loňského roku zvyšovaly výrobu, největší vlna propouštění již skončila a v médiích se objevovaly zprávy o tom, že ekonomická krize je u konce. Přesto na konci minulého roku byla většina obyvatel ČR přesvědčena, že se země stále ještě nachází v krizi.

Informace vyplývá z výsledků reprezentativního výzkumu agentury Median, která se v rozhovorech ptala téměř osmi tisíc Čechů v době od konce června do začátku loňského prosince.

Čím vyšší měli dotazovaní lidé vzdělání, tím vyšší bylo jejich přesvědčení o tom, že krize dosud neskončila. Nejoptimističtější byli lidé se základním vzděláním, kteří souhlasili, s tvrzením, že v současné době je naše země v krizi z 58 procent. Podíl vysokoškoláků, kteří s touto větou souhlasili, pak byl přes 70 procent.

Reformy podle lidí nejdou správným směrem

Češi jsou pesimističtí i v tom, zda se ekonomická reforma prosazovaná v posledních dvou letech u nás ubírá správným směrem. 45 procent reformám nevěří, naopak schvaluje je pouhých 16 procent. Šestatřicet procent lidí nedokázalo reformám řící ani ano, ani ne.

Během výzkumu se tazatelé lidí ptali i na to, zda jsou spokojeni s celkovým vývojem v naší republice. Spokojena byla pouze pětina lidí. "Na druhé straně ale 43,7 procenta lidí souhlasí s výrokem, že lidé chtějí mít vysokou životní úroveň, ale nejsou tomu ochotni moc obětovat," uvádí se v závěrech výzkumu.

 

Právě se děje

Další zprávy