OP Prostějov byl v dubnu 69 milionů v minusu

ČTK ČTK
21. 6. 2011 14:33
Oděvní podnik bojuje o přežití
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Petr Protivánek

Prostějov - Zkrachovalý prostějovský Oděvní podnik (OP) nadále hospodaří se ztrátou. Od začátku roku do konce dubna dosáhla 69,1 milionu Kč. ČTK informaci získala z insolvenčního rejstříku.

Podnik loni v srpnu ukončil sériovou výrobu, nyní šije jen obleky na míru. V ohrožení je nyní i tato výroba kvůli sporu o tom, zda provoz podniku má být hrazen z výtěžku prodeje majetku OP.

Podle insolvenčního správce bez toho další chod OP není možný, navrhuje proto provoz ukončit. Rozhodnutí o případném pokračování či zastavení provozu OP by měl vydat brněnský krajský soud.

S názorem insolvenčního správce Jaroslava Svobody polemizuje Česká spořitelna, největší a zajištěný věřitel OP. Podle firemních informací spořitelna zachování výroby takzvaných měřenek podporuje. Otazníkem však podle ČS je to, proč je nutné produkci na míru dotovat, jestliže je podle dostupných informací soběstačná.

Oděvní podnik je v úpadku od loňského ledna. Své pohledávky vůči OP nárokuje 555 věřitelů, žádají 2,15 miliardy korun. Podle ČS dosavadní výtěžek z prodeje majetku OP činí asi 290 milionů korun. V dobách, kdy OP provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10 tisíc lidí, nyní je to asi 400.

 

Právě se děje

Další zprávy