Jako Berkova mafie? Vrchní soud odmítl Hušákův protest

Zdeněk John
20. 6. 2011 13:43
Vrchní soud odmítl návrhy, aby případ Sazka byl předán jinému soudci
Aleš Hušák - bývalý generální ředitel Sazky. On sám však namítá, že šéfem je dál, protože jeho odvolání je neplatné.
Aleš Hušák - bývalý generální ředitel Sazky. On sám však namítá, že šéfem je dál, protože jeho odvolání je neplatné. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vrchní soud v Praze odmítl návrh Sazky, aby byl z jejího případu odvolán soudce Jaromír Harmach, který až dosud v krachu nejstarší loterijní firmy vynesl všechny klíčové verdikty - včetně toho o pádu do konkurzu.

Informace o rozhodnutí Vrchního soudu byla v pondělí zveřejněna v insolvenčním rejstříku.

Odvolaný generální ředitel Sazky Aleš Hušák velmi ostře kritizoval Harmachem vedené insolvenční řízení. Proces, během kterého se zjišťovala výše pohledávek, a následnou schůzi věřitelů přirovnal k praktikám justiční mafie kolem soudce Berky z 90. let minulého století.

Hušákovi, ale i investiční skupině Penta (zájemci o Sazku) se nelíbily některé Harmachovy kroky. Především fakt, že mezi pohledávkami nebyl vůbec zkoumán šestimiliardový dluh vůči společnosti Bestsport (majitel O2 areny) nebo že soudce opakovaně vyžadoval ověření pravosti Hušákových podpisů pod některými dokumenty.

Soudce Harmacha také Hušák i Penta podezírají, že některé návrhy, o nichž má rozhodovat v odvolání Vrchní soud, úmyslně brzdí a neposílá k rozhodnutí nadřízenému soudu včas.

Hušák a po něm i investiční skupina Penta se odvolali také proti verdiktu o konkurzu, v této věci však Vrchní soud dosud nerozhodl.

Verdikt je to přitom velmi očekávaný. Pokud by totiž Vrchní soud uznal Hušákovy námitky či námitky Penty, znamenalo by to mimo jiné, že se Sazka vrátí de jure do stavu před krachem. K moci nad ní by se za jistých okolností mohl opět dostat Aleš Hušák a představenstvo firmy, které je však v tuto chvíli nefunkční. Kromě Aleše Hušáka z něj všichni ostatní členové odstoupili.

Cupka: Tržby stoupají

V Sazce nyní vládne insolvenční správce Josef Cupka. Jeho mluvčí v pondělí oznámila, že tržby ve 24. týdnu poprvé dosáhly hodnot z období před tím, než rapidně poklesla důvěra sázejících kvůli konkurzu firmy.

Společnost podle Cupky očekává, že tržby budou růst i nadále, pravděpodobně však pomaleji než v uplynulých týdnech.

 

Právě se děje

Další zprávy