Větrníky obsadí úpatí Jeseníků, zákaz neprošel

Tomáš Fránek
18. 6. 2011 9:35
Soud zrušil omezení, které pro větrné elektrárny prosadil Moravskoslezský kraj
Foto: Reuters

Brno - Další pokus zakázat stavbu větrných elektráren v Česku skončil neúspěšně. Nejvyšší správní soud totiž zrušil několik částí zásad územního rozvoje v Moravskoslezském kraji, které bránily budování elektráren.

Soud tak vyhověl společnému návrhu šesti obcí z Opavska a Bruntálska. Obce stavbu povolily, ale kvůli krajskému územnímu plánu investoři stavět nemohli.

Jde o další marný pokus politiků bránit výstavbě větrných elektráren. Kraj Vysočina už před dvěma roky jako první v zemi neuspěl se snahou úplně zastavit výstavbu větrných elektráren. Kraj obcím přímo zakázal stanovit místa pro větrné elektrárny v územních plánech, u soudu ale neuspěl.

Důležitý je pohled

Moravskoslezský kraj odmítal větrníky kvůli tomu, že ničí ráz krajiny. V zásadách územního rozvoje tak - v soudem zrušených částech - například stanovil pravidla ochrany "pohledového obrazu významných krajinných horizontů a krajinných dominant nadregionálního významu" a bránil budování "pohledových bariér".

Kdo chtěl postavit větrnou elektrárnu, musel prokazovat, že není v "pohledovém kontrastu s kulturně historickými hodnotami".

Plán stanovoval pro posuzování "pohledového kontrastu" elektráren pětikilometrový okruh od každé městské či vesnické památkové zóny, církevní stavby, hradu, zámku a významného rekreačního nebo lázeňského areálu. Elektrárna také nesměla stát blíže než 600 metrů od zastavěného nebo zastavitelného území.

Politci na severu Moravy nechtěli elektrárny dlouhodobě.

"Velký počet žádostí, který se objevil, mne děsí. Mám z toho velkou obavu, protože větrná elektrárna není pro přírodu nic krásného. Nemám nic proti větrným elektrárnám, ale myslím si, že v tomto hustě osídleném malém prostoru, který lidé využívají pro rekreaci, nemají co dělat," uvedl už bývalý hejtman kraje Evžen Tošenovský.

Podle zástupců obcí Nové Lublice, Bratříkovice a Moravice na Opavsku a Velká Štáhle, Rudná pod Pradědem a Bílčice na Bruntálsku, které se obrátily na soud, tak kraj v podstatě bránil jakékoliv výstavbě, v regionu nebylo místo, kde by větrníky mohly stát.

Větrníků přibylo, ale už pomaleji

Podle soudu byly ale podmínky kraje nepřiměřené a zároveň neurčité.

Obce, které uspěly u soudu, už mají připravené projekty, smlouvy s investory i souhlasné posudky a povolení úřadů.

Například v Rudné pod Pradědem může vyrůst až deset větrných elektráren.

V Česku je nyní 144 funkčních větrných elektráren, jejich výkon rok od roku roste. Zatímco předloni byl výkon větrníků 192 MW, loni to už bylo 215 MW. Počet nových projektů je už ale výrazně nižší než byl ještě v roce 2008 a 2009.


 

Právě se děje

Další zprávy