Sportka oživena, hlásí správce. S mobily je to horší

Zdeněk John
14. 6. 2011 15:35
Příjmy loterijní firmy z dobíjení mobilů se nikdy nevrátí na původní úroveň
Mobilní telefony, které už nikdo nechce dobíjet.
Mobilní telefony, které už nikdo nechce dobíjet. | Foto: REMA

Praha - Insolvenčnímu správci Sazky Josefu Cupkovi se podařilo s vydatnou pomocí finanční injekce od PPF rozběhnout tiskárnu peněz jménem Sportka či Šťastných deset. Nejnověji oznámil, že obnovil smlouvy se všemi trafikanty a dalšími obstaravateli u sázkových terminálů.

Ale s dalším podnikáním Sazky to spíš vypadá na spálenou zemi, které se velcí zájemci o zkrachovalý loterijní gigant obávali - a kvůli odvolání proti verdiktu o konkurzu stále obávají.

Společnost Lekkerland uvedla, že spouští dobíjení mobilů na pokladnách hypermarketů Tesco. Pro podnikání, ze kterého měla ještě před dvěma roky Sazka tržby kolem 10 miliard korun ročně, to může znít jako další umíráček.

Cupka začal jednání s mobilními operátory, ale zjistil, že z pohledu Sazky se situace mimořádně změnila. Na začátku, kdy se dobíjení mobilů teprve rozjíždělo, byly terminály pod známým logem v podobě žlutého míče vydatně zásobenou tepnou.

Přes šest tisíc míst poskytovalo T-Mobilu, Telefónice O2 i Vodafonu, tuzemským mobilním operátorům, dokonalou síť k lovení zákazníků, kteří potřebovali k telefonování předplacený tarif.

Jenže teď je to jiné.

Už před začátkem potíží loterijní firmy se mobilní operátoři začali zbavovat závislosti na dobíjecích místech pod kontrolou Sazky. A když přišel pád Hušákovy firmy, jen urychlili, co předtím začali.

Příklad: Vodafone se v dřevních dobách dobíjení mobilů musel spolehnout na šest tisíc terminálů Sazky. Nyní jich má po celé republice 20 tisíc - a „sazkové" mezi nimi nejsou.

"Dobíjení z terminálů Sazky se rychle přelilo do jiných způsobů doplňování kreditu do mobilů a celkový objem dobíjení se nezměnil," uvedl Miroslav Čepický z Vodafone ČR.

Život bez terminálů Sazky možný

Nejen Vodafone, ale všichni operátoři velmi rychle dokázali naučit své zákazníky dobíjet jinde: na nádražích, poštách, přes internet, na benzinových pumpách.

Teď k tomu nejnověji přiskakuje Tesco a jeho dvě stě pokladen, kterými denně projdou desetitisíce lidí.

Sazka ani náhodou nemůže počítat, že se někdy v dobíjení mobilů vrátí k ziskům z minulých let. Nebyly to sice v porovnání s loteriemi horentní sumy - Sazka si brala z utržených peněz kolem šesti procent -  ale bylo to příjemné dvojnásobné využití sítě terminálů.

Představte si to tak: pronajmete velký byt, a pak se vám navíc podaří sehnat ještě podnájemníka do jednoho z pokojů.

Mobilní operátoři chtějí slevu

"Jsme připravení jednat, je to pro nás zajímavé, ale v tuto chvíli máme dobíjení mobilů stabilizované," řekl Miroslav Čepický na otázku, jak to vypadá s jednáním se Sazkou.

Sazce se může například už jen zdát o dřívějších šesti procentech z tržeb. Do jednání s Cupkovým týmem pro obnovu Sazky  jdou mobilní operátoři podle informací Aktuálně.cz s jednoduchou logikou. Loterijní firmě jsou ochotni pustit jen zhruba 3,8 procenta.

Monopol skončil, zisky půjdou dolů.

 

Právě se děje

Další zprávy