Lesy ČR musí platit, nechaly miliardáře škodit v oboře

Tomáš Fránek
14. 6. 2011 21:05
Soud rozhodl, že státní podnik musí zaplatit pokutu za ničení přírody
Foto: Lesy ČR

Brno - Státní Lesy ČR musí definitivně zaplatit pokutu za to, že nijak nebránily v ničení vzácné obory Radějov v Bílých Karpatech, kterou měl pronajatou miliardář a exmajitel potravinářské firmy Hamé Leoš Novotný.

Nejvyšší správní soud totiž podle informací deníku Aktuálně.cz zamítl stížnost státní lesnické firmy, která nyní musí zaplatit 350 tisíc korun.

Spor o radějovskou oboru je nejznámějším případem boje o hospodaření v tuzemských loveckých revírech.

Politici se hádali

Do hádek o to, jak se má v ojedinělé oboře, která je součástí chráněné oblasti Bílé Karpaty, hospodařit, zasahovali politici, ekologové, veřejný ochránce práv i starostové obcí. Ti dokonce loni vyzvali premiéra Petra Nečase k zásahu do sporu, ten to ale odmítl.

Oboru tak loni definitivně získal Leoš Novotný, který ji už měl předtím pronajatou a vyměnil se souhlasem ministerstva zemědělství s Lesy ČR pozemky.

Státní lesy pokutu ve výši 350 tisíc korun dostaly ještě jako majitel pozemků v oboře od České inspekce životního prostředí. Podle inspekce totiž jako vlastník pozemků nezasáhly proti přemožení daňků v oboře, ti pak ničili stromy a porosty.

Lesy se ale bránily proti pokutě u soudu. Podle nich inspekce svoje rozhodnutí nedostatečně zdůvodnila a státní firmu poškodila.

A podle právních zástupců státní firmy za hospodaření v oboře odpovídal nájemce Leoš Novotný a společnost Hamé. A proto by měl případně pokutu platit on.

Starat jste se měli

Nejvyšší správní soud ale argumenty firmy neuznal. Podle senátu vedeného soudcem Jaroslavem Vlašínem měly státní lesy jako vlastník pozemků v oboře povinnost zajistit, aby honitba nebyla nepřiměřeně poškozována.

A Lesy ČR nemohly přenést odpovědnost na nájemce obory Novotného. "Smlouvou nemůže bez dalšího dojít k přenosu veřejnoprávní odpovědnosti na jinou osobu," rozhodli soudci s tím, že pronajata byla pouze honitba, ale ne lesní pozemky - ty zůstaly ve vlastnictví státních lesů.

A bylo jen na státní firmě, aby si vynutila dodržování smlouvy s nájemcem. To ale Lesy ČR neudělaly.

"Lesy ČR ohrozily životní prostředí v lesích," rozhodli soudci.

Obora Radějov byla založena roku 1989. Její rozloha činí 1565 hektarů a sahá na jihovýchodě až k hranicím se Slovenskem, což z ní dělá jednu z největších obor v České republice.

Obora je součástí Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty a evropsky významné lokality Čertoryje.

 

Právě se děje

Další zprávy