Nemravný plat? Posuďte sami. Tady je Hušákova smlouva

Zdeněk John
13. 6. 2011 19:22
Uvnitř: Pracovní smlouva Aleše Hušáka. Základní plat: milion
Aleš Hušák (v pozadí) a Roman Ječmínek - předseda a někdejší místopředseda představenstva Sazky. Jejich podpisy jsou na Hušákově pracovní smlouvě.
Aleš Hušák (v pozadí) a Roman Ječmínek - předseda a někdejší místopředseda představenstva Sazky. Jejich podpisy jsou na Hušákově pracovní smlouvě. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Měl Aleš Hušák coby generální ředitel Sazky nemravnou smlouvu?

Toto rozhodnutí, které bude muset vynést soud, bude samozřejmě nejdůležitější pro Aleše Hušáka samotného, protože určí, s kolika miliony a zda s nějakými vůbec nakonec odejde z čela zkrachovalé loterijní firmy.

Experti: Bude to složitý soud o vysokém platu

Ale může říct víc - například ukázat, co soudy vnímají jako ještě přijatelné, pokud jde o výši platů manažerů, i další podmínky, které jim poskytují soukromé firmy.

V každém případě: Takový spor tu ještě nebyl, shodlo se hned několik expertů na pracovní právo, s nimiž Aktuálně.cz okolnosti Hušákovy pracovní smlouvy v Sazce konzultovalo.

Aleš Hušák měl podle své pracovní smlouvy nárok na základní plat téměř milion korun měsíčně, navíc valorizovaný podle inflace.

Smlouva počítá se 13. i 14. platem. Kromě toho dostával sto tisíc měsíčně na reprezentační účely, aniž musel dokládat, za co je utratil.

Další příjem, podíl na zisku, mu určovalo hlasováním představenstvo, v němž zasedali jemu naklonění lidé. Ale jeho smlouva myslela i na zdravotní zabezpečení (nárok na nadstadartní péči hrazenou firmou), lázně (10 dní každý rok dvakrát bezplatně) nebo cesty (v některých případech i soukromé) letadlem.

Hušákův štáb

O Hušáka se staral podle smlouvy štáb lidí: dva asistenti, dvě sekretářky, dva řidiči, kuchař. Byli k dispozici i v době, kdy měl Aleš Hušák dovolenou.

"Je velmi obtížné nyní předvídat, jak případný soud určí, zda smlouvy tohoto typu jsou v rozporu s dobrými mravy. V těchto případech neexistuje žádný precedens," řekl profesor Univerzity Karlovy a uznávaný advokát Miroslav Bělina.

Podle Běliny půjde o individuální posouzení - soudce bude muset přihlížet k zákonům upravujícím pracovní vztahy, ale také k tomu, jak společnost vnímá obecně otázku odměňování šéfů firem. Jinak se k odpovědi na rozpor s dobrými mravy dostat nemůže, domnívá se Bělina.

Ladislav Smejkal, expert na pracovní právo společnosti White & Case, se s Bělinou shoduje v tom, že u Hušákovy smlouvy se velmi obtížně dá předpovídat, jak soud skončí. Podle Smejkala obecně záleží na to, v jaké situaci byla firma, jejíž manažer měl takové podmínky.

Srovnání s dalšími manažery

Soud bude muset poměřovat Hušákovy podmínky s těmi, které mají manažeři jeho postavení.

"Nestandardní se mi zdá - to platí pro každou smlouvu vrcholového manažera - aby smlouva poskytovala výhody rodinným příslušníkům," uvedl Smejkal.

V Hušákově smlouvě je pamatováno i na manželku. Měla nárok na to ho doprovázet na mezinárodní akce a během jeho dovolené směla využívat služební automobil s řidičem.

Smlouvu Aleše Hušáka napadl insolvenční správce Sazky Josef Cupka poté, co přebral po Hušákovi vládu nad firmou v konkurzu. Cupka odmítá vyplatit odstupné podle smlouvy (desítky milionů korun) právě s odkazem na dobré mravy.

 

Právě se děje

Další zprávy