Francie odsouzena, nebrání křečka proti zemědělcům

Tomáš Fránek
13. 6. 2011 21:15
Evropský soud rozhodl, že Francie porušila evropské normy
Foto: Reuters

Lucemburk -   Francie nepřijala opatření, aby proti zemědělcům a developerům chránila křečka polního.

Takový je verdikt Evropského soudu, který rozhodl, že Francie porušila evropské směrnice a nezavedla přísnou ochranu křečka polního.

Tomu kvůli liknavosti francouzských úřadů hrozí úplné vyhynutí.

Francii zažalovala Evropská komise. Podle ní Francie v Alsasku, což je jediná lokalita, kde se v zemi křeček polní vyskytuje, nepřijala opatření, které měla omezit vliv zemědělství a zástavby krajiny na místa, které jsou pro křečka důležité kvůli rozmožování.

Křečků ubývá

Ze spisu, který dostal Evropský soud, klesl za sedm let počet doupat křečka polního z 1160 na méně než 180 (jedno doupě znamená jeden křeček). Podle expertů je přitom pro přežití křečka v této lokalitě potřeba asi 1500 jedinců.

Podle soudců Evropského soudu se Francii nepodařilo bránit zemědělcům v pěstování kukuřice, to má na podmínky pro život křečků velmi neblahý vliv. "Rozvoj pěstování kukuřice měl na křečka polního neblahý vliv a tento vývoj nebyl v Alsasku zcela zastaven,"  uvedli soudci.

Francie sice slíbila podporu zemědělcům, kteří místo kukuřice budou pěstovat obilí a vojtěšku, změnit situaci se ale příliš nedařilo.

Země také nijak výrazně nebránila v plánech na zastavění oblastí, kde křeček žije. Pro získání povolení na stavbu sice byla potřebná ministerská výjimka, ale podmínky pro udělení výjimky nejsou přesně stanoveny.

Neděláte dost

Francie se bránila tím, že 301 obcí a měst musí při plánech na zástavbu ve svých lokalitách vypracovat studie, jak to ovlivní život křečka, obhajoba ale neuspěla.

"V důsledku toho konstatuje Soudní dvůr, že opatření provedená Francií nebyla dostatečná k tomu, aby účinně zamezila poškozování nebo ničení míst rozmnožování nebo míst odpočinku křečka polního," rozhodl soud.

Jeho verdikt znamená, že Francie musí evropská pravidla pro ochranu křečka polního splnit. Francie už slíbila, že opatření změní a zpřísní. Pokud ale komise rozhodne, že Francie přes verdikt soudu křečka i dál dostatečně nechrání, může podat novou žalobu.

A Francie může dostat pokutu.


 

Právě se děje

Další zprávy