Penta chce zvrátit konkurz Sazky, Hušák mluví o mafii

Zdeněk John
10. 6. 2011 15:14
Správce Sazky pokračuje v pokusech obnovit plný chod firmy, tržby z loterií stoupají
Někdejší místopředseda představenstva Sazky a její někdejší šéf. Roman Ječmínek a Aleš Hušák.
Někdejší místopředseda představenstva Sazky a její někdejší šéf. Roman Ječmínek a Aleš Hušák. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Gladiolus, firma, v níž spolupracují Penta a E-Invest, se rozhodla odvolat proti konkurzu odhlasovanému věřiteli a následně soudem v loterijní firmě Sazka.

Je to už druhé odvolání, podobně postupuje i bývalý generální ředitel Sazky Aleš Hušák, který se coby šéf představenstva odvolal už v minulých dnech.

"Odvolání bylo podáno především kvůli zmatečnosti přezkumného jednání, nerespektování účinku popření pohledávek dlužníkem, nepřezkoumání pohledávky Bestsport (majitel O2 arény - pozn. red.) a chybnému způsobu hlasování věřitelů, napsal v prohlášení Hušákův mluvčí Jan Tuna.

Podobné námitky má i Gladiolus.

"Jsem přesvědčen o úspěchu odvolání a dovoluji si upozornit, že do doby, než Vrchní soud rozhodne, nesmí insolvenční správce činit žádné kroky, které by vedly k poškození Sazky," prohlásil Hušák.

V Sazce nyní vládne insolvenční správce Josef Cupka a jeho tým. Jak v tiskové zprávě informovala Cupkova mluvčí Lenka Tichá, loterijní společnosti se začínají vracet klienti, což je vidět na tržbách.

"Ze středečního losování sportky se v porovnání s minulým týdnem vytěžilo o 24 procent více, tržby za nedělní tah vzrostly o 37 procent. K nárůstu tržeb dochází i v jiných herních segmentech," uvedla Tichá.

Tento týden Cupka odeslal poštou výpověď Aleši Hušákovi a uvedl, že jeho manažerská smlouva byla v některých ohledech v rozporu s dobrými mravy. Na základě toho mu nechce vyplatit mnohamilionové odstupné. Hušák prohlásil, že se proti tomuto postupu bude bránit.

Mezi Hušákem a Cupkou propukl nový spor poté, co se na veřejnost dostala e-mailová korespondence mezi mluvčím jednoho z velkých věřitelů Sazky, skupinou KKCG, a Cupkovou mluvčí.

Cupkova mluvčí konzultovala obsah jednoho z tiskových prohlášení právě s lidmi z KKCG. Hušák to považuje za důkaz zmanipulovaného insolvenčního řízení a podjatosti Cupky.

Hušákovo prohlášení

"Po dnešku už musí být každému jasné, že národní loterie Sazka je obětí konkurzní mafie ve stylu soudce Berky. Od samého začátku útoků směřujících k nepřátelskému převzetí národní loterie soukromými firmami jsem upozorňoval, že insolvenční správce JUDr. Josef Cupka není nezávislým úředníkem, ale člověkem, který od začátku pracoval a pracuje na zakázku pánů Komárka a Kellnera. Existuje k tomu mnoho indicií, nyní ale sami svojí hloupostí na sebe pořídili nezvratný důkaz o tom, že všechny kroky a diskreditační mediální kampaň k zcizení tradiční české firmy činí pánové Komárek a Kellner prostřednictvím insolvenčního správce.
Je naprosto nemožné, aby insolvenční správce, který má fungovat jako prostředek nezávislé a spravedlivé státní moci, vydával prostřednictvím své mluvčí tiskové zprávy přímo řízené dvěma skupinami snažícími se získat národní loterii. Opravdu si tito lidé myslí, že někdo může věřit slovům o přátelské výpomoci nebo o tom, že insolvenční správce o ničem nevěděl, když sám byl adresátem komunikace své mluvčí s KKCG a PPF? Kromě toho, že tím insolvenční správce znevýhodňuje a obchází další věřitele, především dokazuje, kdo ho řídí. Samozřejmě je jasné, že tento odhalený postup je jen drobným střípkem, který se podařilo odhalit a který ukazuje, jak je to se všemi dalšími a zásadními kroky insolvenčního správce, např. s opakovaným zabráněním přijetí úvěru, které mělo vedení SAZKA, a. s., připraveno a které by uspokojilo všechny věřitele a ukončilo by insolvenční řízení.

Vyzývám tímto veřejně doktora Cupku, aby veřejně potvrdil, nebo vyvrátil, že je přímo řízen pány Komárkem a Kellnerem a aby se vyjádřil, zda nabídku pracovat jako mluvčí insolvenčního správce dostala Lenka Angelika Tichá od mluvčího KKCG a schvaloval ji osobně pan Komárek.

Jistě také není náhodou, že tento muž, který již panu Komárkovi zařídil jako insolvenční správce převzetí CK Fischer, získal oprávnění řídit velká insolvenční řízení těsně před tím, než začalo insolvenční řízení se SAZKA, a.s. A může nyní veřejně prohlašovat, že si už nepamatuje, kdy takto zásadní povolení, bez kterého by nemohl při nepřátelském převzetí Sazky vůbec působit, získal.

Je absolutně nepochopitelné, že nad národní loterií má nyní moc muž, na jehož veškerý majetek je vyhlášena exekuce kvůli tomu, že nerespektoval rozhodnutí soudu při svém podobném působení v Harvardském průmyslovém holdingu. A to přestože sám před mnoha týdny veřejně tvrdil, že tato exekuce do týdne skončí. Neskončila.

Věřím, že ani konkurzní mafie není všemocná a spravedlivý soud potvrdí, že na základě těchto nezvratných důkazů nemůže takový člověk rozhodovat v tak zásadní věci, jako je budoucnost národní loterie."

"Po dnešku už musí být každému jasné, že národní loterie Sazka je obětí konkurzní mafie ve stylu soudce Berky. Od samého začátku útoků směřujících k nepřátelskému převzetí národní loterie soukromými firmami jsem upozorňoval, že insolvenční správce JUDr. Josef Cupka není nezávislým úředníkem, ale člověkem, který od začátku pracoval a pracuje na zakázku pánů Komárka a Kellnera," uvedl Hušák v novém prohlášení.

Insolvenční správce Cupka potvrdil, že o e-mailové korespondenci mezi svou mluvčí a KKCG nevěděl.

Peníze pro Sazku

Do Sazky také dotekly první záchranné peníze, 200 milionů od firmy Moranda kontrolované PPF. Věřitelský výbor schválil tento úvěr, aby Cupka mohl zaplatit závazky vůči státu a dlužné výhry.

Současně s pokusem obnovit chod firmy se nyní rozběhne další kolo právní bitvy. Půjde v ní o to, zda kroky, které dovedly Sazku do konkurzu, byly učiněny v souladu se zákonem. Kromě Hušáka se proti verdiktu o konkurzu chtěla odvolat i Penta, další zájemce o Sazku, či další věřitelé společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy