Vláda nedokáže omezit korupci, myslí si šéfové firem

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 6. 2011 12:27
Manažeři důvěřují snahám vlády o pružnější pracovní trh, ve snížení korupce nedoufají
Šéfové firem věří, že změny připravované ministerstvem práce a sociálních věcí jim pomohou.
Šéfové firem věří, že změny připravované ministerstvem práce a sociálních věcí jim pomohou. | Foto: Reuters

Praha - Vláda dokáže zapracovat na větší pružnoti trhu práce, s korupcí ale mnoho nenadělá, myslí si šéfové velkých českých firem.

V průzkumu mezi generálními řediteli 70 významných firem, které v Česku působí, to zjistila poradenská společnost PricewaterhouseCoopers (PwC).

Zatímco snahám o větší pružnost pracovního trhu důvěřuje 48 procent oslovených manažerů, jen 29 procent z nich se domnívá, že vláda dokáže snížit míru korupce.

"Průzkum ukázal, že celkově je pohled generálních ředitelů na reformní snahy vlády vlažný. Ať už se jednalo o téma boje s přílišnou administrativní zátěží či korupcí, vždy se našla zhruba třetina dotázaných, která nedokázala jednoznačně říci, zda bude vláda v daném boji úspěšná," komentoval průzkum Jiří Halouzka, partner PwC Česká republika.

Generální ředitelé nejsou jednotní v tom, zda se vládě povede snížit administrativní zátěž firem. Jejím snahám věří 33 procent oslovených, opačného názoru je 31 procent ředitelů. Podobné rozložení sil panuje i v názorech na větší transparentnost veřejných zakázek.

Většina z nich oproti tomu podporuje vládní úsporná opatření spojená se snahou o stabilizaci veřejného rozpočtu.

"Pouze pětina dotázaných očekává určitý pokles tržeb své firmy v důsledku nižších výdajů státu a jen u šesti procent respondentů by byl tento pokles významnější. Je tak zřejmé, že pro většinu českých firem je stát spíše rozhodčím a správcem hřiště než účastníkem hry. A podle toho by se měl i chovat," dodal Halouzka.

 

Právě se děje

Další zprávy