Drábkovi lidé pod dozorem, penále půjdou před soud

Tomáš Fránek
9. 6. 2011 11:01
Ústavní soud zrušil zákon, podle kterého se lidé nemohli bránit u soudu
Odvody zaměstnavatelů na pojistném
Odvody zaměstnavatelů na pojistném | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Lidé se budou moci bránit proti rozhodnutí o prominutí, či neprominutí penále za neplacení pojistného na sociální zabezpečení u soudu.

Ústavní soud totiž zrušil část zákona, která dosud soudní ochraně proti rozhodnutí úředníků správy sociálního zabezpečení bránila.  

Porušení práv

Situace, kdy se lidé nemohou bránit, totiž podle ústavních soudců odporuje ústavě a poškozuje právo na soudní ochranu. Soudy tak budou sledovat, zda úředníci rozhodovali za dodržení všech předpisů a pravidel. "Jde například o dodržení mezí správního uvážení a vyloučení svévole, tedy zachování garance práva na řádný proces," uvedl soudce zpravodaj Pavel Holländer.

Návrh na zrušení zákona poslal Nejvyšší správní soud. Ve své rozhodovací praxi totiž dospěl k závěru, že norma je v rozporu s Listinou základních práv a svobod. Listina totiž lidem zaručuje právo na soudní ochranu.

K podání žádosti dospěl soud v případě právníka Zdeňka Altnera, který je známý svými spory se sociální demokracií.

Jde o miliardy

Městský soud v Praze odmítl Altnerovu žalobu proti rozhodnutí Okresní správy sociálního zabezpečení Praha-západ. Úředníci ve sporném rozhodnutí nevyhověli žádosti o prominutí penále.

Ve sporu jde o celkově o hodně peněz. Dluhy na sociálním pojištění se totiž pohybují kolem 55 miliard korun. To je zhruba šestina částky, kterou stát za rok vybere na důchodovém pojištění.

Penále se poprvé platí za kalendářní den, který bezprostředně následuje po dni splatnosti pojistného. Činí 0,05 procenta dlužné částky za každý kalendářní den, kdy dluh na pojistném trvá. Nárok na prominutí penále neexistuje, úředníci ale mohou placení odpustit v případech, že jde o příliš tvrdý zásah.

Prominutí penále na sociálním pojištění bylo jednou z opatření, které mělo českým firmám a podnikatelům pomoci v době krize.


 

Právě se děje

Další zprávy