Vzpoura Skansky: založila firmu proti "cinklým" tendrům

Karel Toman
7. 6. 2011 13:29
Skanska kvalifikační, s. r. o., má jediný účel: splnit podmínky nefér veřejných zakázek
Po dokončení tří nových stanic (Střížkov, Prosek, Letňany) bude délka trasy C téměř 23 kilometrů. Nový úsek metra usnadní hromadnou dopravu do oblasti, v níž žije přibližně padesát tisíc obyvatel. Náklady na celý projekt jsou přes deset miliard korun.
Po dokončení tří nových stanic (Střížkov, Prosek, Letňany) bude délka trasy C téměř 23 kilometrů. Nový úsek metra usnadní hromadnou dopravu do oblasti, v níž žije přibližně padesát tisíc obyvatel. Náklady na celý projekt jsou přes deset miliard korun. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Stavební společnost Skanska ve čtvrtek oznámila založení nové společnosti s názvem Skanska kvalifikační, s.r.o.

Jejím účelem je obejít kritéria veřejných zakázek, která Skanska považuje za diskriminační a často podle ní slouží jen k vyřazení nepohodlných účastníků soutěže - včetně Skansky - při výběru do užšího řízení.

Užší řízení je tak podle Skansky netransparentní a navíc jeho výsledkem bývají podstatně vyšší nabízené ceny než v řízeních otevřených, takže na nich tratí i daňový poplatník.

"Myslíme si, že se to tak dělat nemá, ale nenašli jsme jiný způsob, jak se bránit. A ve skrytu jsme to provést nechtěli," vysvětlil generální ředitel Skansky Dan Ťok, proč vznikla společnost, kterou by podle svých slov rád co nejdříve zrušil.

Absurdita vynucená zákonem

Skanska se na diskriminaci v podobě pochybných finančních kritérií ve výběrových řízeních pokoušela upozornit antimonopolní úřad. Ten ale rozhodl, že zákon to zadavateli zakázky umožňuje.

Podle Skansky si tak zadavatel do kritérií dál může dávat podmínky, jejichž vyhodnocení "popírá ekonomickou logiku". Skanska proto založila společnost, která podobným podmínkám zaručeně vyhoví.

"Na tuto diskriminační absurditu odpovídáme absurditou jinou - společností, která se bude hlásit do užších výběrových řízení," prohlásil Ťok.

Jako příklad toho, kdy byla Skanska ze soutěže kvůli diskriminačním kritériím vyloučena, uvedl generální ředitel Dan Ťok zakázku na vybudování infrastruktury v bývalých kasárnách ve Šternberku.

Mezi kritéria zadavatele patřilo, že uchazeč musí mít minimální hodnotu likvidity 1,7 a celkovou zadluženost ve výši 50 procent. Skanska, jedna z největších v tuzemsku působících stavebních firem s miliardovými obraty, má ale zadluženost 58 procent.

Další losovačka, tentokrát armádní a v Čáslavi

Ze sedmi uchazečů tak skončila poslední kvůli kritériu, které při zakázce v hodnotě 75 milionů považuje za nepřiměřené a irelevantní. Společnost s aktivy ve výši sto korun a dluhy ve výši dvou korun by totiž takové kritérium na rozdíl od Skansky splnila.

Nová společnost Skanska kvalifikační má základní jmění 200 tisíc a oběžná aktiva 10 milionů korun, takže podobná kritéria v budoucnu bezpečně splní. Do tendru se bude hlásit ve sdružení s mateřskou Skanskou.

Ťok však popsal i případ, na který upozornilo Aktuálně.cz, kdy byla Skanska vyřazena podivným losováním. Šlo o zakázku na ministerstvu obrany, konkrétně o opravu vzletové dráhy na letišti v Čáslavi za zhruba 70 milionů.

Zástupce armády při výběru do užšího řízení vhazoval lístky do velké dřevěné krabice. Zástupce Skansky nabyl dojmu, že jedny lístky hází na jednu stranu a ostatní na druhou. Když požádal, aby zadavatel bednou zatřásl a lístky tak promíchal, bylo mu oznámeno, že podle pravidel musí bedna zůstat v kontaktu s podložkou.

Bílá vrána, nebo černá ovce?

Počet uchazečů tímto losováním zadavatel omezil ze sedmi na pět, což podle Ťoka postrádá smysl. Skanska se odvolala, Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) tendr zrušil a dal armádě pokutu 30 tisíc k úhradě řízení.

Foto: Skanska

Dan Ťok je zároveň členem Platformy pro transparentní veřejné zakázky podílející se na přípravě protikorupčního zákona, Skanska je i zakládajícím členem Koalice pro transparentní podnikání. Uvnitř Skansky vloni vyhlásil Ťok nulovou toleranci krádežím a úplatkům.

Aktuálně.cz nedávno spočítalo, že na státních a krajských zakázkách za poslední dva roky Skanska propadla výrazně hlouběji než konkurence a jen na státních zakázkách v meziročním srovnání do května 2011 si pohoršila o osm miliard.

Nahlas či potichu polovina firem přiznala: uplácí se

Z nedávného pravidelného čtvrtletního průzkumu společnosti CEEC Research vyplynulo, že 22 procent místních stavebních firem bylo osloveno, aby při veřejných zakázkách uplácelo, 28 procent to odmítlo komentovat.

Otevřeně to Ťok neříká, mezi řádky ale připouští, že o zakázky Skanska přichází právě kvůli tomu, že proti korupci vystupuje otevřeně. Na rozdíl od konkurence, které uplácení sice také vadí, ale stěžuje si na něj nanejvýš u antimonopolního úřadu.

"Nechám na čtenáři, ať si důvody přebere sám," tvrdí Ťok.

"Kladu si otázku, zda pokles Skansky nějak nesouvisí s ostrým protikorupčním vystupováním jejího generálního ředitele v posledních dvou letech," zamyslel se nad výpočty Aktuálně.cz Radim Bureš z protikorupční organizace Transparency International.

Po odchodu Víta Bárty z vlády a po vyhrané "kauze cedule" se podle Ťoka také nápadně zlepšila komunikace s ministerstvem dopravy.

 

Právě se děje

Další zprávy