Věřitelé se hlásí o pohledávky za ECM, jde o 4 miliardy

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
6. 6. 2011 15:26
Hlásí se další věřitelé, banky i pojišťovny
Europort na pražské Ruzyni, jeden z projektů krachujícího developera.
Europort na pražské Ruzyni, jeden z projektů krachujícího developera. | Foto: ECM

Praha - Další pohledávky se hromadí v insolvenčním řízení s developerskou polečností ECM Real Investments. Dlouhodobé závazky společnosti dosahují podle ČTK výše 165,9 milionu eur, tedy asi 4,1 miliardy korun.

Za poslední týden přihlásila dvě pohledávky ve výší 121,1 milionu korun a 15,8 milionu firma Asset Management Slovenskej sporitelne.

O svou pohledávku se hlásí také pojišťovna Uniqa, které ECM dluží 44,3 milionu korun a místopředseda představenstva SPGroup Petr Kachlík přihlásil pohledávku 4,2 milionu korun.

Dosud rekordní pohledávku ve výši 3,1 miliardy korun přihlásila společnost Astin Capital Management. Ta podle dokumentů v insolvenčním rejstříku zastupuje vlastníky dluhopisů ECM vydaných v eurech. Z celkové pohledávky zamýšlí Astin Capital Management vykonávat práva k pohledávkám ve výši 2,5 miliardy korun.

Na začátku nynějšího insolvenčního řízení s ECM byla v dubnu Česká spořitelna. Celková výše pohledávek této banky vůči developerovi činí přibližně 194 milionů korun. Následně se k insolvenčnímu řízení připojila také Volksbank CZ a společnost Glancus Investments, která je součástí skupiny PPF.

Některé projekty ECM:

Většinu z celkového dluhu tvoří závazky z vydaných dluhopisů. ECM chce řešit své zadlužení reorganizací firmy, což navrhuje i Česká spořitelna a Volksbank CZ. Glancus Investments ale pro ECM navrhuje konkurz.

 

Právě se děje

Další zprávy