Kellner půjčí Sazce půl miliardy, Penta protestuje

Zdeněk John
2. 6. 2011 22:07
Věřitelský výbor loterijní firmy rozhodl, kdo jí půjčí na nutný provoz
Foto: Aktuálně.cz

* Doplněna reakce společnosti Penta, konkurenta PPF v boji o Sazku

Praha - První finanční injekce, která má do žil loterijní společnosti Sazka dodat potřebnou hotovost, je na cestě.

Věřitelský výbor firmy, od pondělí oficiálně v konkurzu, na návrh insolvenčního správce Sazky Josef Cupky rozhodl, aby chod rozkládajícího se loterijního gigantu zajistila půlmiliarda od společnosti Moranda, kterou kontroluje skupina PPF miliardáře Petra Kellnera.

Potvrdil se tak plán, o němž již dopředu informovalo Aktuálně.cz.

"Věřitelský výbor schválil úvěrovou smlouvu o objemu celkově až 500 miliónů korun se splatností dva roky, z toho 200 miliónů korun bude poskytnuto okamžitě," uvedla pro ČTK mluvčí insolvenčního správce Lenka Tichá.

Insolvenční správce Sazky Josef Cupka předložil věřitelskému výboru dvě nabídky, ta preferovaná - a nakonec potvrzená - byla úplně konkrétní.

Stamiliony na poplatky a mzdy

Úvěr je rozdělen na dvě etapy. Sazka nejprve získá 200 milionů na akutní potřeby, například na odvrácení hrozby, že přijde o licence na veškerou loterijní činnost, což jí hrozí ve správním řízení vedeném ministerstvem financí. Sazka totiž neuhradila správní poplatky ve výši 66 milionů korun. Další akutní peníze potřebuje na mzdy zaměstnanců, protože výplatní termín 10. června se blíží.

V druhé části úvěru Moranda počítá s částkou zhruba 300 milionů korun.

Konkurenční nabídku na půjčku Sazce předkládala Penta, ale nebyla tak konkrétní jako v případě Morandy. "Investiční skupiny Penta a E-Invest jsou připraveny Sazce poskytnout prostřednictvím společnosti Gladiolus řádově stovky milionů korun na zabezpečení provozního financování," uvedl mluvčí Penty Martin Danko.

Tuto nabídku, zaštítěnou oficiálně jménem společnosti Gladiolus, ovšem podle Tiché Cupkův právní odbor "nevyhodnotil jako relevantní".

Penta ještě ve čtvrtek večer vydala prohlášení, že konkurz v Sazce je zmanipulovaný. "Pan Cupka tvrdí, že naše nabídka nebyla konkrétní, avšak na naše konkrétní dotazy – jakou sumu potřebuje pro Sazku půjčit, na jaký účel a za jakých podmínek, nám nebyl schopen poskytnout informace," uvedl mluvčí Danko, podle nějž Penta hodlala poskytnout "stovky milionů korun".

"Považujeme to za další důkaz netransparentního jednání ze strany konkurzního správce, který jednoznačně koná ve prospěch PPF a KKCG a ne ve prospěch všech věřitelů," řekl mluvčí Penty.

Majitelé dluhů

Firma Moranda je jedním z velkých věřitelů Sazky. Dříve patřila do impéria realitního magnáta Radovana Vítka, který jejím prostřednictvím koupil pohledávku za Sazkou od Komerční banky. Později Vítek Morandu převedl na Kellnerovu PPF.

Věřitelský výbor, v němž kromě firem kontrolovaných PPF a KKCG zasedají ještě zástupci The Bank of New York Mellon (správce dluhopisů Sazky), Gtech (síť terminálů Sazky) a České spořitelny, neměl jinou možnost než Kellnerovy peníze přijmout.

Sazka je ve finanční agónii, a pokud má přežít do doby, než se v konkurzu rozhodne o novém majiteli konkurzní podstaty, potřebuje peníze. "Je to záležitost několika málo dní, v některých ohledech můžeme mluvit o nutnosti dodat peníze prakticky okamžitě," uvedl před rozhodnutím zdroj obeznámený se situací Sazky.

Fortuna: Nabídka na převzetí platí

O Sazku se stále zajímají dvě skupiny. Na jedné straně PPF s KKCG, na druhéPenta (či její sázková kancelář Fortuna) vystupující buď samostatně, nebo ve spojení s E-Investem (spolu ovládají firmu Gladiolus).

Fortuna potvrdila oficiální nabídku na převzetí loterijního byznysu Sazky za dvě, případně dvě a půl miliardy korun.

"Tou nabídkou se v tuto chvíli nemá cenu zabývat. Penta zároveň mluví o tom, že se odvolá proti rozhodnutí o konkurzu, a do té doby není podle zákona možné prodávat nic z konkurzní podstaty firmy," řekl Aktuálně.cz mluvčí skupiny KKCG Dan Plovajko.

 

Právě se děje

Další zprávy