Raiffeisenbank zvýšila za čtvrtletí zisk o 35 procent

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
1. 6. 2011 12:40
Na letošní rok chystá největší expanzi sítě poboček v historii.

Praha - O více než třetinu zvýšila svůj čtvrtletní čistý zisk Raiffeisenbank, která patří v Česku ke středně velkým.

Společnost oznámila zvýšení čistého zisku za první tři měsíce letošního roku o 35 procenta na 580 milionů korun. Za růstem byl hlavně pokles tvorby opravných položek k úvěrům nebo nárůst poptávky firem po úvěrech.

Všem tuzemským bankám v prvním čtvrtletí podle údajů České národní banky stoupl souhrnný čistý zisk o osm procent na 14,8 miliardy korun.

"V letošním roce nás čeká největší expanze pobočkové sítě v historii, chceme letos a příští rok otevřít asi 40 nových poboček a nabrat několik set nových lidí. Už v posledním roce se počet našich zaměstnanců přitom zvýšil o více než 350," uvedl generální ředitel banky Lubor Žalman.

Banka chce dále také posilovat tržní podíl v úvěrové oblasti a za velkou prioritu pro letošní rok považuje práce na novém IT systému, který chce banka spustit v příštím roce.

Vzrostl objem úvěrů i vkladů

Celková aktiva Raiffeisenbank v prvním čtvrtletí meziročně stoupla o více než šest procent na 193,5 miliardy korun. Objem úvěrů meziročně vzrostl o víc než osm procent na 157,5 miliardy korun. Objem vkladů se zvýšil o tři procenta na 126,3 miliardy korun.

Čisté úrokové výnosy banka meziročně zvýšila o 4,3 procenta na 1,76 miliardy korun. Příjmy z poplatků, které tvoří pětinu celkových příjmů banky, vzrostly o 19,1 procenta na 510 milionů korun.

Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek klesly meziročně o 28 procent na 390 milionů korun. "Pokles o 152 milionů korun je způsoben především nižší tvorbou opravných položek ve firemním sektoru, naopak stále vysoká nezaměstnanost nadále nesnižuje objem nesplácených úvěrů domácností. Ani u domácnosti však už nedochází ke zhoršování situace," uvedl mluvčí banky Tomáš Kofroň.

Provozní náklady meziročně bance stouply o téměř 21 procent na 1,29 miliardy korun. Hlavními důvody růstu jsou podle banky expanze pobočkové sítě, nabírání nových zaměstnanců a rychlý růst IT investic související s přípravami na nový IT systém.

Vlastní jmění banky meziročně vzrostlo o téměř miliardu korun na 14,5 miliardy. Kapitálová přiměřenost banky byla ke konci března na 10,6 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy