Česko má nejvíc arbitráží v Evropě, na světě je třetí

Veronika Skálová Veronika Skálová
1. 6. 2011 10:10
Náklady na arbitráže jsou obrovské, výher státu v posledních letech přibývá

Praha - Neslavné prvenství v počtu arbitrážních sporů drží Česká republika mezi evropskými státy. Celosvětově jí dokonce patří třetí příčka - častěji se s investory v arbitrážích utkává jen Argentina a Mexiko.

Podle statistiky Organizace spojených národů (OSN) se na světě celkově událo nebo stále pokračuje 390 sporů mezi státy a investory, souvisí obvykle s ropou, plynem, důlní těžbou a velkými projekty týkajícími se infrastruktury. Statistiku zveřejnila právní kancelář White & Case.

Česko má na svém kontě celkem 18 ukončených nebo probíhajících arbitráží, celosvětovou jedničkou je Argentina s 51 spory, druhé je Mexiko s 19 arbitrážemi. Z evropských zemí je další v pořadí až Ukrajina na sedmém místě se 14 arbitrážemi a Polsko na místě devátém s 11 spory.

Výher státu pomalu přibývá

Podle White & Case čelí Česko vzhledem ke své velikosti těmto sporům neúměrně často.

Arbitráže ve světě

1. Argentina 51
2. Mexiko 19
3. Česká republika 18
4. Ekvádor 16
5.-6. Kanada 15
5.-6. Venezuela 15
7.-8. Ukrajina 14
7.-8. USA 14
9. Polsko 11
10. Egypt 10

"Jedním z důvodů může být samozřejmě fakt, že stát v minulosti v několika arbitrážích neuspěl a konkrétně desetimilardová prohra s CME v roce 2003 měla z tohoto pohledu fatální důsledky. I přesto vnímáme, že trend se v poslední době otáčí ve prospěch státu, který k této agendě nyní přistupuje zodpovědněji," uvedl Luděk Chvosta, partner pražské pobočky White & Case a expert na sporovou agendu.

Arbitráž znamená vysoké náklady

Experti z právní kanceláře upozorňují, že v arbitrážních sporech s investory, kteří většinou žalují stát o zmařené investice, jde o velké sumy peněz. Vzhledem k tomu podniky nešetří na nákladech na právníky, ale i znalecké služby.

"Aby se stát mohl efektivně bránit, musí jednoznačně počítat s podobnou investicí i na své straně," uvedla Abby Cohen Smutny, expertka na arbitráže z washingtonské pobočky White & Case.

 

Právě se děje

Další zprávy