Kellner asi chystá prodej části akcií své ruské banky

ČTK ČTK
30. 5. 2011 9:49
Jde o balík akcií za nejméně 9 miliard Kč
Kellner chce i v Rusku předběhnout své konkurenty.
Kellner chce i v Rusku předběhnout své konkurenty. | Foto: PPF

Moskva - Zhruba pětinu až třetinu svých akcií hodlá do konce roku prodat na burze ruská banka Home Credit Finance Bank (HCFB), která patří skupině PPF českého finančníka Petra Kellnera.

Oznámil to dnes list Kommersant s odvoláním na nejmenované zdroje blízké bance. "HCFB má dobré šance vyvolat zájem investorů, a to tím spíše, že jiné soukromé banky se chystají na burzu nejdříve v roce 2012," odhadl deník s tím, že cena nabídnutého balíku akcií může činit nejméně 15 miliard rublů (9,2 miliardy Kč).

Původně se Keller snažil prodat banku strategickému investorovi. Loňská jednání s největšími státními ústavy Sberbank a VTB ale nakonec zkrachovala, protože strany se nedohodly na ceně.

Konkurence zatím vstup na burzu neplánuje

Majitele HCFB také mohl povzbudit i příklad úspěšného vstupu banky Nomos na burzu; v této ruské soukromé bance má Kellnerova PPF také svůj podíl.

PPF a HCFB se zatím k informacím o prodeji akcií nevyjádřily. To však může patřit k pravidlům hry. I Nomos až do vydání oficiální zprávy zachovával mlčení ke zprávám médií o chystaném vstupu na londýnskou burzu či o zájmu známého podnikatele a Kellnerova společníka v ruském podnikání Alexandra Mamuta stát se akcionářem.

Kommersant připomněl, že Nomos stačil vstoupit na burzu dva měsíce po nabídce akcií VTB a dlouho před nabídkou akcií Sberbanky, plánovanou rovněž na podzim. Podle analytičky Olgy Veselovové sice Sberbank může HCFB odlákat část investorů, ale skutečná konkurence nabídek nenastane, protože jde "o dva odlišné příběhy". A HCFB předstihne všechny soukromé hráče pomýšlející po krizi na IPO; Promsvjazbank, Probiznesbank, Zenit, Gaprombank nehodlají na burzu vstoupit dříve než v příštím roce.

HCFB zaujímá vůdčí pozici v nejvýnosnějším segmentu bankovního trhu. Ve spotřebitelských úvěrech má podíl 27,2 procenta. K počátku roku HCFB byla na žebříčku ruských bank na 39. příčce velikostí čistých aktiv (103,8 miliardy rublů) a na 20. podle velikostí kapitálu (30,5 miliardy). V loňském roce téměř zdvojnásobila čistý zisk na rekordních 9,4 miliardy rublů (zhruba 5,8 miliardy Kč podle tehdejšího kurzu).

HCFB je součástí společnosti Home Credit Group, která patří do skupiny PPF. V té ovládá většinu Kellner.

 

Právě se děje

Další zprávy