Hušák o Sazce před soudem: Připomíná to konkurzní mafii

Zdeněk John
27. 5. 2011 1:13
Exkluzivní rozhovor s ředitelem krachující loterijní firmy Alešem Hušákem, část 2.
Aleš Hušák na valné hromadě ČSTV v Nymburce.
Aleš Hušák na valné hromadě ČSTV v Nymburce. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Řízení se Sazkou připomíná praktiky konkurzní mafie z 90. let minulého století, tvrdí generální ředitel krachující loterijní firmy Aleš Hušák.

Hušák poskytl Aktuálně.cz exkluzivní rozhovor (jeho první část najdete ZDE), v němž popisuje další kroky, které chce učinit v rámci insolvenčního řízení se Sazkou.

A.cz: Jak budete coby dlužník reagovat na čtvrteční přezkum pohledávek? Vaši právníci při něm zpochybnili to, zda byl dodržen zákon, pokud jde například o lhůty, v nichž se mají věřitelé seznamovat se všemi pohledávkami. Soudce Jaromír Harmach je ovšem na místě zamítl. Chystáte se odvolat?

Teď jste mne dostal do složité situace a já musím velmi vážit slova. Jsme u něčeho, co je ale třeba říct. Já jsem rád, že média informují o Sazce tolik a prakticky živě. Nejspíš poprvé v životě jsem rád, že mediální kontrola je tak silná. Protože ze zpráv, které mám, a z toho, co se v posledních týdnech dělo, musím konstatovat, že jsem myslel, že už doby postupů soudů á la soudce Berka (konkurzní mafie v 90. letech - pozn. red) jsou pryč.

Ale já jsem zjistil, že jsou zpátky. To řízení je celé zmanipulované.

A.cz: Proč myslíte?

Řeknu vám několik důvodů. Na městském soudu leží několik podnětů, nejen Sazky, ale i nám zcela neznámých věřitelů, kteří mají námitky proti postupu soudu i insolvenčního správce.

Dokonce tam byly návrhy na předběžná opatření.

Čekal jsem, že se jimi soud bude zabývat.

Místo toho jsou tam pletichy, já vám hned řeknu které. Podle našich informací Vrchní soud nerozhodl do dnešního dne proto, že mu prostě pan soudce Harmach neposlal prý tyto podněty k rozhodnutí. Zdržuje a zdržoval.

První pleticha: Případ s mými údajně falešnými podpisy. Přitom jsem podepisoval ty dokumenty jen narychlo v autě, víte, jak to je. Tak jsem si nechal své podpisy notářsky ověřit a vzápětí se mě soudce znovu zeptal, zda jsou moje.

To už jsme v blázinci, nebo je to záměr.

Druhá věc: Je prapodivné, že soudce zahájí přezkumné řízení, přestože je tam několik podání na odvolání insolvenčního správce. Nejen ze strany dlužníka, ale i věřitelů.

Do dnešního dne to neposlal na Vrchní soud.

Nejvíc do očí bijící je situace kolem pohledávky Bestsportu. Tam je prokazatelně razítko soudu, že byla podána v dubnu. Přitom je správce za celý měsíc od soudu nedostal.

A.cz: Dokážete srozumitelně vysvětlit, jak tato údajná šestimiliardová pohledávka vůbec vznikla?

Ona má větší hodnotu, ale to by bylo strašně složité. Když se podíváte na kolečko vztahů mezi Sazkou, Bestsportem a Zeleným ostrovem, tak to z něj poznáte. Důležité je, že tato přihláška by převážila všechny ostatní - toto spustí soudní spory na deset let.

A je něco skandálního, co se stalo u soudu.

Když zástupce Bestsportu chtěl, aby byla posouzena při přezkumném jednání, soudce ji vyloučil do jiného řízení. Tedy do řízení, které bude až po schůzi věřitelů. To je skandál.

Podle našich zástupců u soudu je řízení vedeno velmi účelově, budou z toho desítky právních sporů.

A.cz Jak na to zareagujete v pátek?

Navrhneme, aby byla schůze věřitelů odložena. Víte, soudce Berku se podařilo odhalit později, mnohem později, než se vše odehrálo. Tady to vidíme okamžitě.

Ať mi nikdo neříká, že pohledávku za šest miliard neposlal soud panu Cupkovi (správci - pozn. red.) celý měsíc. To musí být záměr.

Konkurz: Přijde Sazka o licenci?

A.cz: Konzultoval jste dnes (čtvrtek - pozn.red) na ministerstvu financí situaci, když Sazka spadne do konkurzu. Kteří experti Vám řekli, že to bude důvod pro odebrání licence k hrám?

Prosím, jestli dovolíte, já bych nerad do té věci zatahoval lidi z loterijního odboru, s nimiž jsem to konzultoval. Ale podle loterijního zákona je to jasné.

A.cz: Víte, pane řediteli, já jsem také mluvil s člověkem z tohoto odboru, o které mluvíte, a on řekl, že v loterijním zákoně se vůbec tato situace nepopisuje...

Největším neštěstím české kotliny je, že my se tady pohybujeme v pozitivistickém právu. Žádný zákon nemůže být dokonalý, to by musel mít statisíce paragrafů. To je stejná výmluva, jako když zákon nemluví o sázení po internetu a vedou se debaty, zda se tu smí takto sázet. Přitom v zákoně je napsáno, že se smí hrát jen hry, které jsou zákonem povoleny.

Licence je vydávána za určitých podmínek. Pokud nejsou zajištěny, pak licence končí. Zákon neříká, že by směl loterie provozovat konkurzní správce.

Jakmile padneme do konkurzu, porušujeme podmínky licence tím, že loterie neřídí představenstvo firmy.

A.cz: Stát s vámi vede správní řízení nejen kvůli lednovému jackpotu, ale také kvůli nezaplaceným správním poplatkům. Podáte i v tomto případě rozklad?

Nemá to smysl, protože nemáme peníze.

A.cz: Vaše vztahy s PPF a KKCG jsou velmi napjaté. Dá se za těchto okolností ještě vůbec mluvit o reorganizaci, když insolvenční zákon předpokládá spolupráci mezi věřiteli a dlužníkem? PPF a KKCG jsou přitom největšími věřiteli...

Dovolte odpovědět otázkou: Z čeho vyvozujete, že jsou největšími věřiteli?

A.cz: Z jejich prohlášení a...

Aha. Dovolte mi tedy prohlásit, že jsem Sluníčko Země. Nebo váš šéfredaktor.

A.cz: Počkejte, pane řediteli, vy tvrdíte, že PPF a KKCG nejsou držiteli dluhopisů Sazky?

Mám před sebou seznam držitelů bondů a já tam nikdy PPF ani KKCG nenacházím. Já tam nacházím spoustu firem z daňových rájů. Držitele bondů zastupuje trustee, nikoliv pan Kellner nebo pan Komárek. Já jsem slyšel, a nemám to potvrzené, že ovládají padesát procent dluhopisů. Ale já je v seznamu nenacházím.

Ale já jsem se ještě nevyjádřil k té spolupráci. Víte, v obchodu musíte vždycky najít rozumný kompromis. Moje podmínky, které jsem nabízel, byly správné. Jestli někdo chce něčeho dosáhnout, musí se chtít domluvit. A to i v konkurzu, ke kterému máme ještě velmi daleko.

A.cz: Jak zní Váš odhad v tento den (čtvrtek), tedy den před schůzí věřitelů? V jaké pozici bude Sazka příští týden?

Myslím, že nebude v dobré kondici, bude uprostřed nekonečných právních sporů. Pokud by schůze věřitelů přijala jakoukoliv reorganizaci - tedy dlužnickou i věřitelskou - bylo by to správné. Prohlášení konkurzu jsou nekonečné soudní spory.

Sazka pak nebude v dobré situaci.

První část rozhovor s Alešem Hušákem najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy