Schodek rozpočtu bude do roku 2014 pod dvě procenta HDP

Veronika Skálová Veronika Skálová
26. 5. 2011 15:01
Ministerstvo financí počítá pro letošek se schodkem 4,2 % HDP
Kalouskovo ministerstvo počítá s postupným snižováním deficitu veřejných financí.
Kalouskovo ministerstvo počítá s postupným snižováním deficitu veřejných financí. | Foto: Jan Langer

Praha - Letošní deficit veřejných financí se sníží na 4,2 procenta hrubého domácího produktu z loňských 4,7 procenta HDP. Uvedlo to Ministerstvo financí v aktuálním fiskálním výhledu.

Po očištění od vlivů jednorázových operací, cyklických vlivů a výdajových úroků by úsporná opatření vlády měla snížit deficit o 1,2 procenta HDP.

"Jedná se o úsporná opatření především na výdajové straně rozpočtu, která se nám podařilo prosadit již v minulém roce," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Vláda plánuje úsporami tento schodek dál snížovat až pod hranici tří procent HDP, která je jednou z podmínek pro zavedení eura.

"Konsolidační strategie vlády reflektuje doporučení Rady EU důvěryhodným a udržitelným způsobem snížit do roku 2013 deficit vládního sektoru pod 3 procenta HDP a přistoupit k zásadním reformním krokům v oblasti diverzifikace zabezpečení ve stáří a v oblasti financování zdravotnictví," dodal Kalousek.

Schodek by měl postupně klesat i v dalších letech. V příštím roce na 3,5 procenta HDP, na 2,9 procenta HDP v roce 2013 a na 1,9 procenta HDP v roce 2014.


 

Právě se děje

Další zprávy