Hušák exkluzivně: Sazce zbylo jen pár milionů korun

Zdeněk John
26. 5. 2011 17:55
Generální ředitel Sazky nejen o tom, co dál se zadluženou firmou. Uvnitř: AUDIO
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sazce prakticky došly peníze, její šéf připravuje odbory na možné propouštění a konstatuje, že losování her Sazky "bohužel" bude pokračovat.

Aleš Hušák zůstává v čele Sazky, jejíž mnohamiliardové dluhy ve čtvrtek a v pátek posuzuje soud na klíčové schůzi věřitelů v Národním domě na Vinohradech. Generální ředitel krachující loterijní firmy odmítá sám odstoupit, jak ho k tomu vyzvaly v poslední nabídce akcionářům Sazky investiční skupiny PPF a KKCG.

"Moje motivace zachovat co největší část majetku pro sportovní svazy platí dál," řekl Hušák v exkluzivním rozhovoru pro Aktuálně.cz (jeho druhou část o Hušákově postupu v pátek u soudu a také o konkurzní mafii najdete ZDE).

Hušák říká, že poslední nabídka PPF a KKCG (ponechat svazům pětinu firmy a dávat na sport 200 milionů korun ročně) není úplně jasná. "Není jasně řečeno, za jakých podmínek jim nechají dvacet procent," uvedl Hušák a dodal, že se bojí následného vytlačení menšinových akcionářů.

Finanční situace Sazka je podle jeho slov kritická. "Na účtech máme jednotky milionů. Nemáme na vyplacení dalších výher," uvedl.

Korunovační klenoty, Karlštejn, sportka

A.cz: Pane řediteli, v minulém rozhovoru v dubnu jste mi říkal, že chcete, aby co největší část Sazky zůstala v rukou sportovních svazů. To že je Vaše největší motivace bojovat dál. Platí to stále?

Ano. A jestli jste četl naše poslední prohlášení, tam jasně uvádím, že jsem od počátku měl jen dvě podmínky při všech jednáních. Aby společnost nešla do insolvence (dnes říkám do konkurzu, protože to se rovná zničení Sazky). A druhou podmínku, aby byl použit scénář pracovně označený Gladiolus, tedy aby nechali (Kellner a Komárek, pozn. red.) sportovním svazům jejich podíl a řídili společnost jako finanční investoři. A odnesli si svůj přirozený zisk. Taková jednání běžela do poslední chvíle. Čili: ano, motivace platí dál.

A.cz: PPF a KKCG nyní nabízejí, že svazům ponechají pětinu firmy a k tomu 200 milionů ročně . Základní podmínkou je, aby personálně ovládly Sazku, tedy abyste odešel Vy. Odejdete?

To je třeba rozdělit. První věc: myslím, že 200 milionů je slušná nabídka, v podstatě ji nabízeli ale všichni. Dnes by 200 milionů bylo dostatečných. Otázka je, jak by to vypadalo za pět let.

Druhá věc: Není řečeno, za jakých podmínek nechají pětinový podíl akcionářům. Není úplně jasné, zda by nevyužili squeeze out (vytlačení menšinových akcionářů - pozn.red.), a také, jak by byly zachovány poměry mezi současnými jednotlivými akcionáři.

Můžeme mít na celou věc různý názor, ale já si myslím, že Karlštejn nebo korunovační klenoty nelze zprivatizovat. Na celém světě z 99 procent jsou takové loterie, jaké provozujeme, státní záležitostí.

Nejde tady vůbec o Hušáka nebo někoho jiného. Snažil jsem se to politicky prosazovat: sportku prostě nemůžete privatizovat. Babičky a dědečkové z Orlických hor nemůžou nosit pánům Kellnerovi a Komárkovi svoje peníze na jejich projekty.

A.cz: Rozumím, pane řediteli, ale dovolte, abych se znovu zeptal: Odstoupíte?

Ne, nemám v tuto chvíli důvod.

S kým se Hušák radí?

A.cz: Konzultoval jste tuhle otázku s panem Kořanem, šéfem ČSTV?

Ano. Víte, já si ale opravdu myslím, že nesmíme příběh Sazky personifikovat.

A.cz: S kým se vůbec v těchto dnech či hodinách radíte o svém postupu?

Se spolupracovníky, s nimiž dělám už 16 let.

A.cz: Jsou mezi nimi i akcionáři?

Pochopitelně, vždyť jsem řekl: lidé, s nimiž dělám už 16 let.

Sazka má už jen jednotky milionů korun

A.cz: Ve středu jste vydal mimořádně dramatické prohlášení. Píšete, že Sazka nemůže dál férově hrát loterie, protože nemá peníze na výhry. Kolik zbylo po vyplacení lednového jackpotu?

Velmi málo.

A.cz: Co to znamená? Je to 50 milionů?

Dramaticky méně. Jednotky milionů.

Víte, já nechci být v situaci cestovních kanceláří, které nabírají zájezdy, ačkoliv vědí, že lidi k moři neodvezou. Já jsem čestný člověk, nechci se takto chovat. Proto jsem řekl, že už nemáme peníze na další výhry.

Máme jen dost peněz na účtech ministerstva financí (jistina), abychom mohli doplatit výhry, které jsou ve splatnosti.

A.cz: Už jste peníze na doplacení lednového jackpotu ve výši 103 milionů poslali?

Ano.

Ale když dneska padne ve Šťastných deset výhra 100 milionů, my na ní nemáme. Proto jsem o tom informoval ministerstvo financí a insolventního správce.

Losování bude. Bohužel, říká Hušák

A.cz: Bude se tedy dnes (čtvrtek 26.5. - pozn.red) večer losovat Šťastných deset, zítra hra Euromiliony a v neděli Sportka?

Bohužel ano. Losovat se bude. Vklady už jsou v podstatě marginální, ale losovat se bude.

A.cz: Jak se vyvíjejí tržby? V dubnu jste říkal, že stoupají, teď je označujete za marginální... Sází teď ještě někdo?

Tržby jsou marginální. K tomu přispěly události posledních dnů. V okamžiku, kdy pánové Kellner s Komárkem zveřejnili, že chtějí konkurz, tak vám řeknu, že to na těch počítačích bylo vidět v hodině.

A.cz: Jednáte s odbory o situaci zaměstnanců, tedy o případných výpovědích?

Jsem s odbory denně ve styku. Probíráme i otázku, co se stane v případě prohlášení konkurzu. A také o tom, co se stane, až zcela dojdou peníze. Ze zákona mám povinnost o tom informovat zaměstnance.

Ještě k těm loteriím, jednu podstatnou věc: do této chvíle mi ani ministerstvo financí, ani insolvenční správce pan Cupka neodpověděli na mou žádost o zastavení loterií. Tím přebírají zodpovědnost.

A.cz: Co to ale znamená? Zodpovědnost má přece stále Sazka - a to jste dosud Vy…

Sazka sama nemůže vypnout terminály. O takovém kroku musíme podle herního plánu informovat stát a protože jsme v úpadku, tak i insolvenčního správce.

A.cz: Budete ještě urgovat odpověď u obou?

Už jsem to udělal.

V pátek začne schůze věřitelů. Vy jste na čtvrtečním přezkumném jednání nebyl, ale nejspíš máte informace o tom, jak vypadalo…

Nemám on-lineové informace, ale v podstatě je mám. Se zhruba půl hodinovým zpožděním se dozvídám, co se tam stalo.

Hušák přijde a popíše podrobnosti svého plánu

A.cz: Půjdete na schůzi věřitelů za Sazku přímo Vy?

Ano. To podle zákona musím.

A.cz: Existuje ještě reálná možnost, abyste prosadil svůj reorganizační plán?

Já na schůzi plán představím v bližších konturách. Nevýhoda je, že do poslední chvíle nevíte, jak jsou sečteny pohledávky a s jak velkým dluhem se tedy musíte vypořádávat. Nějaká čísla už ale mám a podle nich budu plán konkretizovat. Pokud jde o možnost plán prosadit, musí si věřitelé vybrat, zda chtějí fungující společnost, nebo firmu, která už nebude fungovat.

A.cz: Můžete být konkrétnější v parametrech reorganizace už nyní?

Nemůžu, protože nemám všechna čísla. A nemá je pane redaktore ani soud.

A.cz: Kdo by podle Vás měl být finančním investorem, kdo by Sazce při reorganizaci pomáhal?

Myslím, že máme zaprvé spřátelené investory (Hušák tak označuje Pentu a eInvest - pozn .red.), to se včera ukázalo. Poslali jsme správci ke schválení zcela běžnou úvěrovou smlouvu na 1,1 miliardy korun. Ani k tomu se správce dosud nevyjádřil.

Další část rozhovoru o tom, jak chce reagovat Sazka na čtvrteční jednání soudu a proč Aleš Hušák mluví o konkurzní mafii z 90. let najdete ZDE.

Sazka je v soudem vyhlášeném úpadku od 29. března. Nyní se rozhoduje, zda ji věřitelé, kterým dluží peníze, dají šanci k reorganizaci, nebo zda padne do konkurzu.

Podle posledních kroků PPF a KKCG, firem kolem miliardářů Petra Kellnera a Karla Komárka a největších věřitelů Sazky, se zdá jasné, že pád Sazky bude definitivní.

Penta, původně další ve hře o Sazku, stále nabízí úvěr a reorganizaci řízenou samotnou Sazkou, ale k prosazení tohoto plánu nemá dostatečnou sílu hlasů mezi věřiteli.

PPF a KKCG počítají s konkurzem, jedinou možností, při které by daly přednost reorganizaci, je právě odchod Hušáka a příchod tří jejich manažerů do vedení Sazky. Pak jsou ochotné nechat sportovním svazů pětinu firmy a ročně přispívat na sport 200 miliony korun.

Hušák ve středečním prohlášení označil hrozbu konkurzem ze strany PPF a KKCG jako projev chamtivosti Petra Kellnera a Karla Komárka. Miliardáře vidí jako ty, kteří budou navždy podepsáni pod smrtí sportky, nejpopulárnější tuzemské číselné loterie.

 

Právě se děje

Další zprávy