Pegas Nonwovens snížil zisk i kvůli vyšší dani

Veronika Skálová Veronika Skálová
26. 5. 2011 9:19
Výrobce netkaných textilií tratil i na rostoucích cenách materiálu
Foto: Pegas Nonwovens

Znojmo - Přes rostoucí tržby, které se v prvním čtvrtletí zvýšily meziročně téměř o pětinu, klesl výrobci netkaných textilií Pegas Nonwovens čistý zisk o 16,5 procenta.

Společnost v prvních třech měsících roku vydělala 6,4 milionu eur, tedy asi 157,5 milionu korun. Tržby se přitom zvýšily o 19,2 procenta na 41 milionů eur, tedy jednu miliardu korun.

Poklesl také zisk před zdaněním a započtením úroků a odpisů, meziročně se snížil o 6,6 procenta na 8,3 milionu eur. Společnosti se totiž dařilo promítnout vyšší náklady na materiál do konečné ceny zboží až se zpožděním, rostly také osobní náklady.

Ve svém oboru je firma stále evropské č. 2

Důvodem poklesu zisku byly podle společnosti nižší kurzové zisky a vyšší daň z příjmu.

"I přes velmi dobrý výkon v oblasti prodeje a již tradiční snahu o co největší efektivitu výroby se nám nepodařilo zabránit negativnímu dopadu na naše finanční výsledky," uvedl generální ředitel firmy František Řezáč.

Firma je druhým největším výrobcem netkaných textilií v Evropě a ve svých dceřiných firmách ve Znojmě a Bučovicích zaměstnává 380 lidí. Netkané textilie se používají například na výrobu hygienických potřeb, ale i v průmyslu nebo stavebnictví.

 

Právě se děje

Další zprávy