Bentley neprodal, ale jinak Hušák drží slovo. Do konce

Zdeněk John
26. 5. 2011 5:10
Věřitelé rozhodnou, co bude dál s nejstarší loterijní firmou a tradiční značkou Sazka
Příčina finančních potíží Sazky - pražská víceúčelová aréna.
Příčina finančních potíží Sazky - pražská víceúčelová aréna. | Foto: Bestsport

* Sazce zbylo zhruba 50 milionů korun, Hušák požádal správce o zastavení loterií * Schází se schůze věřitelů, rozhodnou, zda Sazka skončí v konkurzu

Praha - Vyčítejte Aleši Hušákovi, co chcete, ale jednu věc mu neupřete - drží slovo.

Ze slibů, které v posledních týdnech dal, zůstal nesplněn jediný. Neprodal luxusní Bentley, služební vůz, v němž se coby šéf představenstva a generální ředitel Sazky vozil.

Ostatní prohlášení o vleklé právní bitvě plné tahů, o nichž soupeři vůbec netuší, že se dají udělat, naplnil do puntíku. Jenže nejstarší tuzemskou loterijní firmu, kterou má rád a jejíž pád do insolvence málem oplakal, to v konečném důsledku přivedlo na pokraj zkázy.

Pokus oživit mrtvolu začíná

Je Sazka ale opravdu mrtvá? Končí už definitivně společnost, která měla faktický monopol a přesto dokázala nadělat dluhy, jež ji stáhly až ke dnu?

Nemusí to tak být.

I když Hušákovo středeční přiznání, že Sazce došly peníze na výhry a jedná o propouštění svých zaměstnanců, otřesou zbytky důvěry mezi sázejícími velmi výrazně. Kdo by si teď vsadil, když má jistotu, že nevyhraje?

Co je jisté, že ve čtvrtek v devět hodin ráno soudce Jaromír Harmach začne v Národním domě na pražských Vinohradech předčítat soupis dluhů. Poté věřitelé, kteří sítem přezkumného jednání projdou, rozetnou nejdůležitější otázky, které nad Sazkou visí od konce března, kdy byl vyhlášen její úpadek.

Jde o to, kdo Sazku dál povede a jakým způsobem ji vyvede alespoň z části dluhů. Splatit všechny by nedokázal ani David Copperfield.

Šťastných kolik? To se neví

Ale také se hraje o to, zda se poprvé v letité historii Sazky zastaví losování šťastných čísel. Už ve čtvrtek večer se má tahat z osudí Šťastných deset, v pátek Euromiliony, v neděli sportka.

Každý den, kdy by Sazka úplně stála, je pro ni zničující. Stát by byl povinný odebrat loterijní licenci, přesněji povolení k hrám.

Pro PPF a KKCG, skupiny miliardářů Petra Kellnera a Karla Komárka, bude proto výhodnější poslat Sazku do konkurzu. Je to rychlejší ze dvou řešení, které připouští nový insolvenční zákon. Rychleji tak mohou odstavit Aleše Hušáka, moci nad firmou se ujme konkurzní správce. Bude-li jím Josef Cupka, mají garanci kvapíku.

Rychlost je přitom klíčová. "Pokud chceme obnovit byznys kolem Sazky, máme čas do konce letních prázdnin, pak už to nemá smysl," řekl Aktuálně.cz Kamil Ziegler, manažer, kterého si nejbohatší Čech Petr Kellner vybral jako příštího Aleše Hušáka, tedy šéfa Sazky.

Konkurz může být vyhlášen soudem ještě tento týden, pokud PPF a KKCG získají dostatek hlasů na schůzi věřitelů. Podle všeho je mají.

Poslední výzva sportovců Kořanovi

Druhou variantou je často zmiňovaná reorganizace. "Když je na výběr, je vždycky reorganizace pro věřitele ekonomicky výhodnější," uvedl Bohumil Havel, jeden z autorů nového insolvenčního zákona. Jenže zákon předpokládá, že dlužník a věřitelé spolupracují. V případě Sazky se děje pravý opak.

Hušák mluví o Kellnerovi a Komárkovi jako o chamtivcích a lidech, kteří navždy budou podepsáni pod smrtí sportky, KKCG Hušáka na oplátku pohřbívá slovy „král je mrtev, ať žije král."

PPF a KKCG ještě připouštějí reorganizaci, ale jen pokud Aleš Hušák ve čtvrtek skončí a finanční skupiny budou moci dosadit do firmy své lidi. Hušák to neudělá, ve středu oznámil, že zůstává v čele firmy, i když už svou práci odvádí zadarmo. Vzdal se platu, aniž řekl, jak je vysoký.

V případě konkurzu sport přijde o všechno, co v Sazce měl. Ale ani reorganizace by mu moc možností nedávala. Zlatá slepice je promarněná.

Iniciativa Český sport 2011, tedy svazy, které zakládají alternativu k ČSTV, vyzvala šéfa této organizace Pavla Kořana, Hušákova blízkého spolupracovníka, aby nabídku PPF a KKCG přijal. Miliardáři slibují ponechat sportu v Sazce pětinu a 200 milionů ročně k tomu.

Pavel Kořan se ale ze zahraniční dovolené vrací až ve čtvrtek ráno a že vyhoví Českému sportu 2011, je krajně nepravděpodobné. Musel by popřít vše, co dosud dělal.

Penta. Třetí vzadu má důvod k úsměvu

Penta, soupeř PPF a KKCG a skutečný vítěz souboje (pro její Fortunu je cesta volná), už deklarovala, že boj o Sazku jako takovou pro ni nedopadne dobře. Chce si teď hlavně pohlídat, aby ona i jiní menší věřitelé nebyli silnými finančními skupinami v konkurzu poškozeni.

Po vyhlášení konkurzu může správce nejen obnovit smlouvy s mobilními operátory o dobíjení mobilů, ale také se pokusit nastartovat, co Sazka uměla nejlépe - číselné hry. PPF i KKCG mají blízko k firmám, které k tomu Sazka existenčně potřebuje - například majitele sítě terminálů Gtech. A trafikantům nabídli proplacení promarněné kauce, pokud u jimi ovládané Sazky zůstanou.

 

Právě se děje

Další zprávy