Konec hry. Hušák: Za smrt Sazky může Kellner a Komárek

Zdeněk John
25. 5. 2011 19:15
Aleš Hušák oznámil, že Sazka nemá peníze na pokračování svých her
Foto: Ludvík Hradilek

* Aleš Hušák oznámil soudu, že nemá jinou možnost, než ukončit chod firmy * Insolvenční správce Sazky Cupka: Hušák činí kroky, které podle zákona nesmí dělat * PPF a KKCG, největší věřitelé, už připravují odpověď. Místo Hušáka se vlády v Sazce ujme konkurzní správce

Praha - Generální ředitel Sazky Aleš Hušák dramaticky mění situaci kolem krachující loterijní společnosti.

Připravil kroky, které mají ukončit činnost firmy. V dopise zaslaném Městskému soudu oznámil, že Sazka nemůže dále "čestně provozovat loterie" kvůli nedostatku peněz na výhry. Požádal insolvenčního správce Sazky Josefa Cupku, aby zajistil legální ukončení loterií. Posledním losováním má být středeční sportka, čtvrtečních Šťastných deset už by se losovat nemělo.

Sazka doplatí ve čtvrtek lednový jackpot (ze 103 milionů ji zbývala necelá polovina), ale další peníze už nemá.

"Pod smrtí Sazky budou navždy podepsáni pánové Kellner a Komárek," uvádí Aleš Hušák v prohlášení zveřejněném ve středu v podvečer (jeho celé znění najdete v infoboxu), které končí oznámením, že nadále vede Sazku, ale vzdává se svého platu i dalších příjmů.

"Pan Hušák není Sazka, je to jenom její zaměstnanec. A Sazka je v úpadku a její ředitel nesmí ze zákona dělat takto závažné kroky," řekl Aktuálně.cz Cupka.

PPF i KKCG, největší věřitelé Sazky, už připravují odpověď, která má zvrátit Hušákův postup. Spočívají v co nejrychlejším odvolání Aleše Hušáka. Je jediná rychlá možnost: prosadit na schůzi věřitelů konkurz - pak by se na Hušákovo místo postavil správce konkurzní podstaty.

PPF i KKCG stále tvrdí, že mají zájem na udržení Sazky v chodu. Zdroj blízký těmto firmám Aktuálně.cz popsal, že chtějí zvrátit i Hušákův krok zastavit okamžitě loterie.

Hušákovo prohlášení

Den před první schůzí věřitelů SAZKA, a.s., si tímto dovoluji sdělit:

1. Vítám včerejší rozhodnutí představenstva společnosti vyplatit celý zbytek lednového jackpotu. Pro toto rozhodnutí jsem sám také hlasoval. Jde o jednoznačný signál, že SAZKA, a.s., se vždy chovala, chová a bude chovat slušně, což je podstata hráčského byznysu. Veškeré výhry musí být vyplaceny a chci podotknout, že slušný a férový způsob jednání společnosti jsem prosazoval za celou dobu svého působení ve funkcích předsedy představenstva a generálního ředitele SAZKA, a.s.

2. Celý příběh okolo SAZKA, a.s., je dnes už jasně čitelný. Pánové Komárek a Kellner vedeni svojí chamtivostí, spekulativně skoupili pohledávky za naší společností, zneužili insolvenční zákon, manipulovali s některými jedinci ze sportovního prostředí, a to s jediným cílem - zprivatizovat národní loterii SAZKA s její hlavní hrou Sportka. Ačkoliv oba neustále deklarovali pomoc akciové společnosti SAZKA, na rozdíl od jiných společností tak nikdy neučinili.

3. Znovu připomínám, že jsem se skupinami kolem obou pánů jednal několikrát a že jsem měl vždy pouze dvě podmínky:
I. Aby bylo zabráněno insolvenci SAZKY, to na začátku jednání. Nyní, aby v žádném případě nedošlo na její konkurz, protože ten se rovná jejímu zničení.
II. Aby byl použit scénář „GLADIOLUS", tedy, aby nechali akcionářům SAZKA, a.s., 100% akcií, řídili společnost jako finanční investoři a z výtěžku i nadále podporovali český sport.

4. Je jasné, že v kauze SAZKA jde více než o obchodní, o politickou záležitost. Jsem přesvědčen,  že sázející, přestože sázejí na štěstí, při svém snu podvědomě vnímají, že tím zároveň přispívají na dobrou věc. Nedovedu si představit, že by chtěli přispívat na podnikatelské projekty panů Kellnera a Komárka. Tuto výsostně politickou věc tito pánové nikdy nepochopili, protože nepochopili, že mohou být slušnými finančními investory, získat přiměřený zisk a zároveň si zachovat svoji tvář. Místo toho, jak jsme se včera dozvěděli, volí strategii konkurzu a zničení tradiční české společnosti. Pod smrtí hry Sportka pak zůstane jednou provždy podepsána dvojice Komárek+Kellner.

My naopak vidíme jediné řešení stávající situace společnosti, a to reorganizaci se dvěma cíli:

1. Zachránit akciovou společnost SAZKA.

2. Zajistit, aby SAZKA zůstala v majetku veřejnoprávního sektoru bez ohledu na to, kdo bude jejím finančním investorem.
Konkurz znamená konec SAZKY. Od vyhlášení konkurzu totiž získává insolvenční správce oprávnění nakládat s majetkovou podstatou společnosti, jakož i výkon práv a plnění povinností, které přísluší dlužníkovi, pokud souvisejí s majetkovou podstatou. Z toho je patrné, že představenstvo, které za provoz loterií a jiných podobných her nese podle zákona č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, odpovědnost, přestává svoji činnost vykonávat. Loterijní zákon, tedy za využití ustanovení §43, odst. 3 a 5, ukládá Ministerstvu financí ČR zrušit povolení, popřípadě povolení dočasně zastavit provozovateli, nejsou-li splněny předpisy o provozování loterií a jiných podobných her. Je jednoznačné, že představenstvo jako statutární orgán provozovatele nese plnou odpovědnost za provozování loterií a jiných podobných her dle veřejnoprávního předpisu, ne tak již insolvenční správce. Stejná situace nastane v případě, že insolvenční správce bude chtít do doby vyřešení konkurzu podnik pronajmout třetí osobě. V tomto případě nastává porušení ustanovení § 45 odst. 2, ve kterém je jasně stanoveno, že povolení nelze převést na jinou osobu. O této skutečnosti jsme již informovali Ministerstvo financí ČR, insolvenčního správce, prozatímní věřitelský výbor a Městský soud v Praze.

Jak jsem již uvedl, naší snahou bylo, je a bude provozovat loterie čestně a poctivě. Doplacením velké výhry a některých dalších splatných výher se SAZKA, a.s., ocitla v situaci, kdy nemá žádné peníze. SAZKA, a.s., je v tuto chvíli zcela bez disponibilních zdrojů, její činnost je ochromena a nebude moci nadále čestně provozovat loterie a jiné hry.

K tomu si dovoluji sdělit, že k této situaci nemuselo dojít, pokud by pánové Komárek, Kellner a Ječmínek v úzké součinnosti s insolvenčním správcem nezabránili přijetí úvěru od společnosti GLADIOLUS. Dále konstatuji, že představenstvo SAZKA, a.s., několikrát žádalo insolvenčního správce i prozatímní věřitelský výbor o součinnost při nalezení úvěrového financování. Tyto žádosti byly vždy odkládány, nejednalo se o nich a insolvenční správce se vyhýbal součinnosti. Dnešního dne nastala situace, kdy máme na stole reálnou úvěrovou smlouvu, kterou můžeme provoz SAZKY zachránit a zároveň získat dostatek prostředků na provedení dlužnické reorganizace. Místo součinnosti a spolupráce opět ze strany pánů Komárka a Kellnera a z úst jejich spojenců zní hlasy, že přijetí takového úvěru nemohou dovolit. Obrátil jsem se proto na insolvenčního správce, aby dnes posoudil a povolil tuto smlouvu uzavřít. Zároveň bych rád upozornil na všechny související možné právní důsledky nemožnosti provozovat loterie a jiné podobné hry řádným způsobem. Další provozování loterijní činnosti ve stavu, kdy nemůžeme garantovat sázejícím výplaty výher, je nepoctivým jednáním a odpovědní pracovníci SAZKA, a.s., včetně mě se nechtějí vystavit trestnímu stíhání v této záležitosti. Ze zákona č. 202/1990 Sb.,              o loteriích a jiných podobných hrách, je nesporné, že loterie  nelze provozovat v případě vyhlášení konkurzu.

Požádal jsem proto dnes insolvenčního správce o okamžitý souhlas se zastavením veškeré loterijní činnosti do doby přijetí reálných finančních prostředků s tím,  že  pokud tak neučiní, přebírá veškerou zodpovědnost v uvedené záležitosti. Zároveň jsem tuto skutečnost sdělil Ministerstvu financí ČR s tím, že čekám na vyjádření insolvenčního správce. Nechceme hrát s našimi zákazníky nepoctivou hru. Vzhledem k uvedeným skutečnostem musí vedení společnosti přistoupit ve spolupráci s odborovou organizací SAZKA, a.s., k nezbytným opatřením, která jsou s takovým krokem spojena. Přistupuji k tomu s plnou vážností. Zároveň jsem stále přesvědčen, že přijetí reorganizace a věřitelského úvěru může SAZKU během krátké doby vrátit mezi zdravé firmy. Postup pánů Komárka a Kellnera a jejich prohlášení o vyhlášení konkurzu nás bohužel nutí činit opatření, ke kterým bychom jinak nepřistoupili.


Zároveň oznamuji, že se v této situaci až do jejího vyřešení  vzdávám veškerých svých finančních nároků a nadále tedy pracuji pro SAZKA, a.s., zcela zdarma. Cítím to za současné těžké situace jako svoji povinnost.

JUDr. Aleš Hušák, předseda představenstva a  generální ředitel SAZKA, a.s.

Sazka podle nich bude dále fungovat a Hušákova nařčení odmítá: "Aleš Hušák dnes napsal svůj epilog v křesle šéfa Sazky, který je plný lží, zoufalého kopání kolem sebe, svalování viny na všechny ostatní a nedůstojných osobních invektiv. Jako člověk, který dokázal přivést monopolní loterii po 55-ti letech do krachu, si nezaslouží naše pochopení ani lítost," stojí v prohlášení největších věřitelů.

Skupina Penta, která v zápase o Sazku PPF a KKCG konkurovala, označila dnešní vývoj za smutné ukončení boje o záchranu firmy, která nevydržela dlouhodobý nátlak ze strany držitelů pohledávek. "Penta v průběhu dnešního dne několikrát kontaktovala insolvenčního správce a poslala mu i návrh konkrétní smluvní dokumentace. Insolvenční správce se bohužel celou věcí odmítl zabývat," komentoval situaci mluvčí Penty Martin Danko.

Aleš Hušák svůj tah nachystal jen pár hodin před schůzí věřitelů, která by se podle všeho přiklonila k návrhu na konkurz Sazky.

PPF: Hušák se vybarvil

Hušák očekává, že věřitelé Sazky prosadí na své schůzi ve čtvrtek konkurz a tím pádem se vlády nad firmou ujme soudem jmenovaný konkurzní správce. Generální ředitel Sazky v dopise soudu vyjadřuje obavu, že by představenstvo dál neslo zodpovědnost za činnost firmy, kterou by ve skutečnosti řídil správce.

"Nyní je situace definitivně černobílá: pan Hušák dokončuje svůj pokus o zničení Sazky s cílem otevřít prostor konkurenci od Penty. Společnost Sazka však naštěstí není totožná s Alešem Hušákem. PPF a KKCG budou pokračovat ve svých krocích k záchraně a obnově Sazky. Obě společnosti také znovu deklarují svou připravenost okamžitě začít financovat a stabilizovat společnost Sazka," uvedl v prohlášení tiskový mluvčí PPF Alexej Bechtin.

V úpadku kvůli dluhům

Stanovy Sazky umožňují jejímu generálnímu řediteli činit velmi radikální kroky, aniž potřebuje souhlas akcionářů. Nyní je však Sazka v soudem prohlášeném úpadku a je téměř jisté, že cokoliv, co by mířilo proti zachování provozu firmy, narazí nejen na odpor insolvenčního správce, ale i u soudce Městského soudu Jaromíra Harmacha a hlavně věřitelů (prozatimního věřitelského výboru).

Z tohoto pohledu je pro PPF a KKCG podstatné, zda se jim podaří rychle "vetovat" Hušákovy kroky.

Sazka je v úpadku kvůli dluhům, které nadělala především v souvislosti s výstavbou O2 arény v Praze. Ve čtvrtek nebo v pátek na své schůzi věřitelé rozhodnou, jakým způsobem se firma s dluhy má vypořádat.

Posledních 48 hodin před schůzí bylo plných dramatických i emotivních kroků. Nejprve PPF a KKCG zveřejnily poslední nabídku akcionářům Sazky (nabídly jim ponechání pětiny firmy a 200 milionů na sport ročně výměnou za okamžité odstoupení Aleše Hušáka a dosazení svých lidí do vedení Sazky). Aleš Hušák vzápětí nabídku označil za chamtivou a za krádež Sazky.

Sazka pak informovala, že Penta, další zájemce o Sazku, připravila s firmou eInvest nový plán financování a reorganizace firmy.

Téměř jistou variantou verdiktu na schůzi věřitelů se až dosud jevil konkurz a následný rozprodej Sazky. Držitelé většiny mezi zajištěnými dluhopisy, PPF a KKCG, totiž už prohlásili, že Sazku do konkurzu pošlou, pokud akcionáři nepřistoupí na jejich poslední nabídku a pokud nebudou moci skutečně ovládnout firmu, jejímiž jsou největšími věřiteli.

 

Právě se děje

Další zprávy