Sazka doplatí zbylých 50 milionů výherci z jihu Čech

Zdeněk John
25. 5. 2011 15:34
Schůze věřitelů rozhodne o budoucnosti loterijní firmy

Praha - Už podruhé se raduje výherce lednového jackpotu ve výši 103 milionů korun. Poprvé, když vyhrál, a nyní znovu. Vypadá to, že své peníze opravdu dostane.

Sazka oznámila, že šťastlivci z jihu Čech (víc o něm kvůli loterijnímu zákonu prozradit nesmí) doplatí zbytek výhry, kterou původně měl dostat už 11. března.

Představenstvo Sazky na nočním zasedání rozhodlo, že jackpot doplatí, a zároveň tuto zprávu firma sdělila ministerstvu financí. To totiž Sazce nepravomocně pozastavilo povolení k loteriím právě kvůli tomu, že zmíněnou výhru nevyplatila celou.

Sazka se proti verdiktu ministerstva odvolala, a tak na poslední chvíli zabránila tomu, aby padl okamžitý zákaz nabírání sázek.

Výherci historicky prvního superjackpotu vyplácela jeho peníze postupně, každý týden dostal několik milionů korun.

V úpadku kvůli dluhům

Sazka je v úpadku kvůli dluhům, které nadělala především v souvislosti s výstavbou O2 arény v Praze. Ve čtvrtek nebo v pátek na své schůzi věřitelé rozhodnou, jakým způsobem se firma s dluhy vypořádá.

Pravděpodobnější verdikt nyní zní: konkurz a rozprodej. Držitelé většiny mezi zajištěnými dluhopisy, PPF a KKCG, totiž už prohlásili, že Sazku pošlou do konkurzu, pokud neodstoupí generální ředitel Sazky Aleš Hušák a pokud nebudou moci skutečně ovládnout firmu, jejímiž jsou největšími věřiteli.

Hušák a za ním stojící Penta a E-Invest chtějí hlasovat pro reorganizační plán, na schůzi věřitelů ale nebudou mít dostatečnou sílu, aby plán prosadili.

 

Právě se děje

Další zprávy