Podvodné letadlo definitivně spadlo, přísný trest platí

Tomáš Fránek
25. 5. 2011 15:48
Ústavní soud potvrdil trest pro jednatelku podvodné firmy
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Případ podvodné firmy B.M.G Invest, tahající na principu letadla z lidí desítky milionů korun, definitivně končí.

Ústavní soud totiž potvrdil sedmiletý trest pro jednatelku společnosti B.M.G Invest Natalii Malinovskou. Firma na principu letadla a za použití lživých informací vylákala od lidí na 250 milionů korun.

Jde o jeden z největších pokusů o vylákání milionů korun z kapes lidí za poslední dobu. Společnost B.M.G přitom princip letadla při lákání klientů přenesla ze Slovenska, kde získala od lidí miliardy korun.

Podpora slovenské vlády

A právě odkaz na působení firmy na Slovensku byl hlavním bodem obrany jednatelky české pobočky firmy Malinovské u Ústavního soudu.

"Firma působila za podpory slovenské vlády a bez jakékoliv pochybnosti o legalitě dané činnosti. Byla jsem přesvědčena, že informace, které sdělujeme klientům, se zakládají na pravdě, neboť společnost dlouhodobě plnila své závazky vůči klientům, tj. vyplácela jejich vklady v souladu se smlouvou," uvedla Malinovská ve stížnosti ústavním soudcům.

Podle ní se nepodařilo prokázat, že by firma klientům lhala a slibovala nesplnitelné obchody.

Senát Ústavního soudu vedený soudcem Jiřím Muchou potvrdil, že se soudy při posuzování viny lidí z B.M.G Invest pečlivě zabývaly fungováním firmy.  "Fakticky jedinou "ekonomickou aktivitou" firmy bylo získávání stále dalších a dalších "klientů", resp. finančních prostředků ("vkladů") od nich, aby z takto získaných prostředků bylo mj. možno vyplatit "klienty" původní," uvedli soudci.

Z dokazování případu také vyplývá, že jednatelka firmy z takového počínání profitovala, vydělávala až 70 tisíc korun měsíčně. A to, že firma svoje závazky plnila a lidem peníze vyplácela, nemůže zpochybnit potrestání Malinovské. "Muselo být zřejmé, že za daných okolností nastane okamžik, kdy již tak činit nebude moci," uvedli soudci.

Věděli, co dělají

Společnost B.M.G Invest začala svoje působení na Slovensku v roce 1997. Do roku 2002 od lidí získala přes 62 miliard korun.

Policie se začala o českou odnož B.M.G. zajímat na jaře 2001 kvůli tomu, že slibovala zhodnocení vkladů nepřiměřeně vysokými úroky. Nejprve obvinila jednatelku Malinovskou a její dva spolupracovníky Josefa Božíka a Danu Mokrošovou.

Firma B.M.G Invest podle soudu klienty získávala na klamavou reklamu, ve které jim slibovala zhodnocení jejich zisků zúročením v rozmezí od 9,9 až do 29,9 procenta.

Firma si zřídila 23 poboček po celém Česku a podařilo se jí uzavřít přes 2330 smluv. Společnost ale nevykazovala téměř žádnou podnikatelskou aktivitu a vklady vyplácela z peněz od nových klientů.

 

Právě se děje

Další zprávy