Pohřeb Sazky. Kdo je v rakvi, kdo pozůstalý a kdo dědí

Zdeněk John
25. 5. 2011 5:00
Schůze věřitelů ve čtvrtek a v pátek rozhodne o budoucnosti nejstarší loterijní firmy
Káva je dopita. Aleš Hušák v čele Sazky skončí okamžitě poté, co soud pošle firmu do konkurzu.
Káva je dopita. Aleš Hušák v čele Sazky skončí okamžitě poté, co soud pošle firmu do konkurzu. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Raisův sál Národního domu na Vinohradech pojme při koncertu až 320 posluchačů. Ale i kdyby se historická síň nafoukla na šestinásobek, všichni, kterým Sazka něco dluží, by se sem stejně nevešli.

Bude to svého druhu také koncert, který ve čtvrtek a nejspíš i v pátek uspořádá pražský Městský soud. Dirigentské taktovky v Národním domě se ujme soudce Jaromír Harmach, muž pověřený insolvenční kauzou Sazka.

Spustí divoké staccato předčítání pohledávek, jimiž se mobilní operátoři, banky, trafikanti i velké finanční skupiny přihlásili o své peníze utopené v Sazce.

Po dlouhé době nadešel opravdu důležitý okamžik pro budoucnost nejstarší tuzemské loterijní firmy. Od chvíle, kdy byl vyhlášen její úpadek, se dění kolem ní neposunulo dopředu tolik, jako se to stane při schůzi věřitelů.

Je to případ, jaký tady ještě nebyl, pokud vezmeme v úvahu jen kauzy souzené podle relativně nového insolvenčního zákona. Sazka je výjimečná velikostí dluhů, tradicí krachující značky či střetem extrémně silných investorských skupin, mezi nimiž nechybí ani nejbohatší Čech Petr Kellner.

Vítězové a poražení
Autor fotografie: Jan Langer

Vítězové a poražení

  • Penta

Jasný vítěz. Velmi levně přišla k uprázdněnému trhu s loteriemi, navíc v konkurzu může ještě část z 300 investovaných milionů získat zpět.

  • PPF a KCCG

Pyrrhovo vítězství. Po konkurzu nejspíš získají v dražbě to, co chtěly - hlavní byznys Sazky. Později budou usilovat i o O2 Arénu. Cena, kterou zaplatily, je příliš vysoká.

  • Aleš Hušák

Poražený. Aleš Hušák jako svůj hlavní cíl označoval v posledních týdnech uchování jakéhokoliv podílu v Sazce pro akcionáře (jemu spřízněné sportovní svazy). To se v konkurzu nepodaří, akcionáři přijdou o všechno.

  • Sportovní svazy

Hlavní poražený. Skuteční majitelé Sazky přijdou o mnohamiliardový majetek.

  • Mobilní operátoři a banky

Utopily v Sazce desítky milionů, o něž přijdou. V konkurzu se nejprve budou platit dluhy vůči státu, pak přijde na řadu jediná zajištěná pohledávka (tedy dluhopisy) a pak už nic nezbude. Ale pokud rozjedou s novým majitelem nástupnické Sazky dobíjení mobilů či další byznys, mohou vydělávat jako dřív.

  • Trafikanti

Obletovaní ze všech stran. Přišli o kauce a třetinu tržeb v posledních týdnech. Nakonec, pokud přistoupí na nabídku Penty nebo PPF-KKCG, zahojí se - jedni i druzí majitelé loterijních firem je budou potřebovat.

Recepty Aleše Hušáka

Penta, KKCG i Kellnerova PPF se zakously do sousta, které jim už několikrát v průběhu posledních týdnů zhořklo. V případě KKCG a PPF je to především kvůli šéfkuchaři. Aleš Hušák často vaří podle receptů, s nimiž se ještě nesetkaly.

Před klíčovou schůzí věřitelů je ve výhodné pozici Penta. Majitel sázkové kanceláře Fortuna si za necelých 300 milionů korun, které ho operace Sazka stála, vyčistil pole pro start své vlastní číselné loterie.

Zpočátku to tak Penta ani neplánovala, i když ji z toho konkurenti podezírají. S umírající Sazkou má nyní Fortuna velkou šanci dostat se k velkému podílu na trhu, kterému dominantně a monopolně vládla ještě loni sportka a další hry Sazky.

Drahá vstupenka na pohřeb

PPF a KKCG přes probíhající právní válku ovládnou schůzi věřitelů. Jenže už zjistily, že si poměrně draho - téměř za pět miliard korun (což je cena dluhopisů a pohledávek od bank) - koupily VIP vstupenku na pohřeb Sazky.

Pokud se nestane zázrak v podobě Hušákovy demise, budou prosazovat konkurz (čili rozprodej toho, co ze Sazky zbylo), ačkoliv celou dobu všichni od Penty přes Hušáka až po PPF mluvili o reorganizaci zkrachovalé firmy.

Vyplývá to jasně z poslední nabídky, kterou miliardáři Kellner a Komárek učinili v úterý akcionářům. Hušák ji v ostrém prohlášení označil za chamtivou a také za krádež Sazky.

Kellner a Komárek chtějí buď Hušákovu hlavu  - a pak platí, že sportovci dostanou 200 milionů ročně - nebo Sazku pošlou do konkurzu.

Jak bude vypadat konkurz

Konkurz je ale především v tuto chvíli jistější cesta, jak se dostat k tomu, oč celou dobu obě spolupracující skupiny PPF a KKCG usilovaly - o loterijní byznys Sazky.

Přinese totiž výhody, některé dokonce okamžitě. Z čela firmy odejde Aleš Hušák, který dosud dělal přesný opak toho, co Kellner a Komárek potřebovali. Vlády nad Sazkou se ujme konkurzní správce.

Mohou také rychle obnovit smlouvy s operátory o dobíjení mobilů a obnovit poničený tok peněz do Sazky (viz graf níže).

To, že s konkurzem přijde Sazka o licenci k loteriím, miliardářům překážet nemusí. Dodá jim ji Komárkův spolupracovník v loterijním byznysu, Ivo Valenta a jeho Synot, který už od ministerstva financí povolení k číselným loteriím má.

Valenta může kolem Sazky sehrát ještě jednu roli.

Jak už dříve zveřejnil deník Aktuálně.cz, má plán, jak naložit s O2 arénou, základní příčinou dluhů Sazky. Chce z ní udělat jakési Las Vegas střední Evropy - kromě hokeje a koncertů by výdělky haly spočívaly především v hazardních hrách na automatech a videoterminálech, v nichž se Synot vyzná.

Příští Hušák: Do konce prázdnin

Je tedy logické, že v dražbě, k níž dojde po prohlášení konkurzu, budou PPF a KKCG usilovat vlastně jen o to, co opravdu potřebují. Nezajímají je pozemky, sídlo firmy, či dokonce vinařství, ale jen značka Sazka a vše, co souvisí s jejími loteriemi.

Zdroj: Zpráva insolvenčního správce Sazky Josefa Cupky o hospodářské situaci podniku. Propad tržeb nastal v období tří týdnů před vyhlášením úpadku. O příjmy z dobíjení mobilů přišla Sazka úplně.

 

Kamil Ziegler, manažer PPF a člověk, jehož si Kellner chystá jako příštího šéfa Sazky, už řekl, že loterijní byznys se musí rozjet velmi rychle - nejpozději do konce letních prázdnin. Spěchat se tedy bude i s konkurzem.

V této souvislosti je zajímavý fakt, že Aleš Hušák minulý týden jednal v Itálii neúspěšně s majitelem loterijní sítě, firmou Gtech. Je to jeden z velkých věřitelů Sazky a dá se předpokládat, že s PPF a KKCG bude nadále spolupracovat nejen ve věřitelském výboru, ale i při oživování sportky a dalších her.

 

Právě se děje

Další zprávy