Osud sportky má v rukou Kalousek. Sazka se odvolala

Zdeněk John
24. 5. 2011 12:30
Loterijní firma podala rozklad proti pozastavení číselných loterií
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Loterijní firma Sazka podala rozklad proti rozhodnutí státu, podle kterého by měla na 30 dní pozastavit své číselné loterie kvůli nevyplacenému superjackpotu 103 milionů.

Sazka rozklad (tedy odvolání) odevzdala na podatelně ministerstva financí v úterý ráno, tedy v poslední den, kdy to podle zákona mohla udělat, aby se vyhnula okamžitému zastavení loterií.

"Ano, je to na podatelně, ale obsah rozkladu ještě neznám," uvedl pro Aktuálně.cz Karel Korynta, ředitel odboru, který má na ministerstvu financi loterijní trh na starosti.

Výherce historicky prvního superjackpotu vyhrál v lednu, Sazka mu měla peníze vyplatit v první polovině března. Zatím však poslala zhruba polovinu výherní částky a další splácí po částech, zhruba pět milionů týdně.

To potvrdila i Sazka v tiskové zprávě. "Tuto částku Sazka postupně uhrazuje, výherce dostává na svůj účet každý týden několikamilionovou částku  a již je zaplacena více než polovina výhry. Postupné splácení výhry také umožňuje vyplácení výher všem ostatním výhercům," uvedl mluvčí loterijní společnosti Jan Tuna.

Upřesnil, že v rozkladu společnost po ministerstvu požaduje zrušení rozhodnutí o pozastavení licence na 30 dní. Argumentuje tím, že takový krok by vedl prakticky k likvidaci firmy. "Pozastavení provozování by nikomu nepřineslo žádný prospěch, naopak jedině nenahraditelnou ztrátu, mohlo by vyvolat nevratné důsledky a způsobit závratné škody. Pouze kontinuální provoz totiž umožní stabilizaci současného stavu a finanční uspokojení všech dotčených osob," uvedla společnost ve zprávě.

Jackpot na splátky

Nevyplacený jackpot vedl ministerstvo financí k tomu, aby zatím nepravomocně pozastavilo Sazce loterijní činnost. V rozkladu  podle informací Aktuálně.cz Sazka argumentuje tím, že se s výhercem dohodla na postupném splácení a to navzdory poklesu tržeb po prohlášení úpadku dodržuje.

Nyní se sejde rozkladová komise, kterou tvoří právníci a další odborníci z oboru, kteří doporučí ministru financí Kalouskovi, jaký verdikt má vynést. Kalousek názor komise může, ale nemusí akceptovat.

Pokud by potvrdil původní verdikt, Sazka by musela okamžitě přestat nabírat další sázky v číselných loteriích sportka, Šťastných deset i dalších.

Fortuna čeká

Stát vede se Sazkou i další správní řízení kvůli nezaplaceným správním poplatkům ve výši 66 milionů. Kvůli tomu hrozí, že Sazce vezme licenci a zastaví tak celou její činnost, nejen číselné loterie.

Rozhodnutí o tom, zda Sazka zastaví hry, je klíčové i pro její konkurenty. Fortuna hodlá spustit svou loterii už 18. července.

 

Právě se děje

Další zprávy