Stát zesiluje tlak na Sazku. Ta mu dluží 66 milionů Kč

Ekonomika Ekonomika
20. 5. 2011 12:46
Výherci jackpotu 103 milionů zatím Sazka stihla vyplatit jen zhruba polovinu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Správní poplatky z provozování loterií a jiných podobných her ve výši 66 milionů za rok 2010 dluží Sazka státu. Měla je zaplatit 20. dubna.

Agentuře ČTK prozradil částku mluvčí MF Ondřej Jakob. MF kvůli neuhrazení poplatků zahájilo se Sazkou správní řízení, ve kterém firmě hrozí odebrání licence na veškerou činnost. Sazka je v úpadku od konce března.

Poplatky se týkaly číselných loterií, kurzových sázek, internetových kurzových sázek a videoloterijních terminálů. "MF proto zahájilo čtyři správní řízení o odnětí povolení k provozování výše uvedených her. Oznámení bylo Sazce ohlášeno 19. května. Od tohoto data běží MF lhůta 30 dní, respektive 60 dní pro vydání rozhodnutí," uvedl Jakob.

Sazka má podle něj nyní možnost vyjádřit se k zahájenému řízení, včetně možnosti nahlížet do spisu, a to do 6. června. Proti rozhodnutí má možnost loterijní společnost podat rozklad, a to ve lhůtě 15 dní od doručení rozhodnutí.

Sazka chtěla prodloužení lhůty o půl roku

Jakob upozornil, že ministerstvo se mimo jiné opíralo o rozhodnutí Finančního úřadu pro Prahu 1 z 13. května. Úřad tehdy zamítl žádost o prodloužení lhůty pro splacení správních poplatků o šest měsíců a současně přihlásil nezaplacené správní poplatky jako pohledávku státu v insolvenčním řízení.

"Sazka využije všech právních prostředků v rámci správního řízení. Zároveň upozorňuje, že podává odvolání proti zamítnutí žádosti o prodloužení splatnosti poplatků ministerstvem financí," reagoval mluvčí Sazky Jan Tuna.

MF předminulý týden pozastavilo Sazce licenci na provozování číselných loterií kvůli tomu, že nevyplatila včas výhru ve Sportce za více než 103 milionů korun.

Tuna již dříve informoval o tom, že vedení firmy rozhodlo, že se proti rozhodnutí odvolá. Podle zdrojů ze Sazky tak učiní v úterý, což je právě termín, do kdy má Sazka čas. Sazka podle Tuny vyplácí výherci každý týden několik milionů korun, dosud mu dluží zhruba polovinu sumy, na kterou má nárok.

 

Právě se děje

Další zprávy