Plán na obnovu Sazky předložil Hušák a firma z Ostravy

Sabina Slonková, Zdeněk John
16. 5. 2011 15:42
Generální ředitel Sazky předložil soudu reorganizační plán
Aleš Hušák, generální ředitel Sazky.
Aleš Hušák, generální ředitel Sazky. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Generální ředitel Sazky Aleš Hušák předložil k Městskému soudu v Praze reorganizační plán loterijní firmy.

Hušák tak splnil slib, který dal už dříve, mimo jiné v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Řekl, že deset dní před schůzí věřitelů svolanou na 26. května tento reorganizační plán pošle soudci.

Hušák počítá s restrukturalizací pohledávek, tedy s tím, že věřitelé odepíší část dluhu. Dále s provozní restrukturalizací. tedy úsporami uvnitř firmy, ale také s prodejem části majetku Sazky.

Podle plánu, který bude chtít Sazka odsouhlasit od věřitelů i od soudu, chce obnovit alespoň částečně své příjmy z loterií i neloterijní činnosti, kterou před pádem do krize představovaly hlavně tržby z dobíjení mobilů.

Další, kdo chce reorganizovat Sazku 

Kromě Hušáka podal návrh na reorganizaci Sazky také její věřitel, ostravská firma B Q Investment, která až dosud v kauze krachující loterijní společnosti nijak výrazně nevystupovala.

Sazka dluží B Q Investmentu 883 tisíc korun a návrh na reorganizaci podala jednatelka firmy Daniela Šulcová.

Ostravská firma navrhuje rozdělení Sazky na dvě části: Sazku A a Sazku B. První z nich, oddlužená, by pokračovala v podnikání, jaké měla Sazka před krizí, druhá by pak na sebe převzala dluhy a ponechala si nemovitý majetek. Návrh předpokládá dvě emise akcií: u první z nich, kterou by se získaly peníze potřebné k záchraně Sazky, by 80 procent akcií náleželo věřitelům, 20 procent sportovním svazům. Druhá emise by se uskutečnila po rozdělení podniku na zmíněné dvě části.

Sazka A - tedy oddlužená - by podle představ reorganizačního plánu nebyla nijak manažersky propojena se současným vedením ani akcionáři Sazky.

Personální změny v Sazce

Sazka měla dnes valnou hromadu, na jejímž programu byly výhradně personální otázky.

Na žádost jednoho z akcionářů - Sokola - se sešli akcionáři, aby vyměnili členy představenstva. Místo dřívějšího zástupce Sokolů Jaroslava Bernarda se měl členem vedení Sazky stát Petr Bernátek. "Ano, jsem kandidátem Sokolů do představenstva Sazky," potvrdil Aktuálně.cz Bernátek.

Akcionáři ale jeho kandidaturu nepotvrdili a do představenstva jej nezvolili.

Petr Bernátek je bývalým policejním důstojníkem, později konkurzním správcem. V době, kdy už nebyl v policejních službách, měl jeho tým dva klienty zvučného jména: Jiřího Čunka a Stanislava Grosse.

Injekce, ale kdo ji dá?

Sazka kromě odpisu určité části dluhů potřebuje významnou okamžitou finanční injekci. Jedině s ní může čelit největšímu nebezpečí, před kterým nyní stojí: hrozbě, že jí stát už pravomocně pozastaví povolení k číselným loteriím. Stejně tak potřebuje peníze k tomu, aby se pokusila rozjet i další části svého dřívějšího byznysu, například dobíjení mobilů.

Do schůze věřitelů schází deset dní, ale v pátek podal jeden z věřitelů, podnikatel Jiří Kabourek, návrh, aby soud schůzi odsunul. Argumentuje tím, že insolvenční správce Sazky Josef Cupka nestihl v zákonem dané lhůtě (15 dní před přezkumným řízením) "zpracovat" všechny pohledávky. Soud je tak nemohl včas zveřejnit.

Příliš pomalý Cupka?

Kabourek kvůli tomu žádá soud, aby Cupku z případu Sazka odvolal, protože podle jeho názoru to není poprvé, co průtahy ohrozil insolvenční proces.

Pohledávky za Sazkou přihlásilo nakonec více než 2000 věřitelů. Mnoho z nich na poslední chvíli, den či dva před vypršením termínu. Cupka tak dostal od soudu pohledávky k rozdělení na sporné a nesporné také na poslední chvíli a měl jen několik dní na jejich přezkoumání.

 

Právě se děje

Další zprávy