Diskriminace po Česku: Kreditní karta není pro staré

Tomáš Fránek
13. 5. 2011 11:35
Veřejný ochránce práv prošetřuje případy diskriminace v Česku
Foto: MasterCard

Brno - Lidé, kterým je přes sedmdesát let, mají stejné právo na získání kreditní karty jako další zájemci o bankovní služby v Česku.

A pokud banky odmítají kreditní karty starým lidem dát, zasahují do jejich lidské důstojnosti a jde o diskriminaci. Potvrdil to veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský, který sleduje případy diskriminace v Česku.

Varvařovský už letos prošetřoval případ, kdy firma chtěla po pracovnici ze Slovenska chtěla, aby raději používala češtinu nebo spor o to, zda vodní pólo mohou hrát v Česku v amatérských soutěžích i lidé z dalších zemí Evropské unie.

Nesmíte odmítat

V případě kreditní karty se na veřejné ochránce práv obrátil muž z Prahy, který chtěl získat na základě informací z reklamního letáku O2 Citi kreditní kartu a také Citi ČSA kreditní kartu.

„V obou případech mu byla tato služba odmítnuta, s odůvodněním, že překročil horní věkovou hranici 70 let," uvedl ve své zprávě Varvařovský.

Podle něj jde ale o diskriminaci, nevydání karty nejde odůvodnit jenom odkazem na věk a úvěrové riziko, banky musí zkoumat i další informace o tom, zda klient může kartu splácet.

„Protože vyloučení osob starších 70 let představuje značný zásah do jejich důstojnosti, došel ochránce k závěru, že se v rámci snahy o eliminaci úvěrového rizika jedná o nepřiměřený požadavek," uvedl Varvařovský.

Ten potvrdil i to, že diskriminací je i to, že se v amatérském sportu omezují počty sportovců z jiných zemí Evropské unie než je Česko. Varvařovský totiž dostal stížnost na postup svazu vodního póla, který omezil počet cizinců ve všech svých oddílech.

Nejde zakázat slovenštinu

„Obecný zákaz diskriminace z důvodu státní příslušnosti se vztahuje i na oblast čistě amatérského sportu," rozhodl Varvařovský.

Ten dostal i stížnost ženy ze Slovenska, které její nadřízená v písemném hodnocení práce napsala, že by uvítala používání češtiny jako úředního jazyka.

Podle Varvařovského ale zakázat užívání jiného jazyka než češtiny na pracovišti nejde.

„Úplný zákaz používání slovenštiny na pracovišti - například při komunikaci s kolegy taktéž mluvícími slovensky, popř. při telefonických hovorech nesouvisejících se zaměstnáním vedených ve slovenském jazyce, by znamenal diskriminaci z důvodu národnosti v rozporu s antidiskriminačním právem," uvedl ombudsman.


 

 

Právě se děje

Další zprávy