Správce Sazky uznal pohledávky ve výši 15 miliard

Ekonomika Ekonomika
12. 5. 2011 16:15
Sazka se odvolala proti verdiktu ministerstva financí o pozastavení loterií
Foto: Jan Langer

Praha - Představenstvo Sazky se rozhodlo, že se firma odvolá proti verdiktu ministerstva financí zakázat jí na 30 dní provozování číselných loterií kvůli nevyplacenému jackpotu 103 miliony korun.

Vedení firmy podá takzvaný rozklad, tím mimo jiné získává čas na doplacení celého jackpotu a oddaluje den, kdy by stát musel skutečně sáhnout k zastavení číselných her Sazky.

Ve stejný den insolvenční správce loterijní společnosti Sazka Josef Cupka popřel pohledávky za společností Sazka ve výši 17,154 miliardy Kč a jako nesporné uznal pohledávky za zhruba 15 miliard korun.

Cupka to řekl na dotaz agentury ČTK. Městský soud v Praze zaevidoval 2075 věřitelů s pohledávkami za 41,1 miliardy Kč. Zbylé pohledávky ve výši 9,273 miliardy korun jsou ve výzvě, z toho i jedna osmimiliardová od Občanského sdružení Zelený ostrov.

Největší uznanou pohledávkou je pětimiliardová suma držitelů dluhopisů, z nichž největší podíl ovládají investiční skupiny PPF a KKCG, zájemci o převzetí Sazky.

Mezi uznanými dluhy jsou dále pohledávky společnosti Moranda (dnes ovládaná PPF) za téměř 452 milionů korun nebo společnosti Sidereus Holding (PPF) za 413 milionů korun. Stejně tak Cupka nepopřel pohledávky společnost KKCG za 874 milionů korun, GTech Global za 169 milionů korun, České spořitelny za 215 milionů korun, společnosti Telefónica O2 za 210 milionů Kč, Vodafonu za necelých 195 milionů korun, Citibank za 213 milionů korun nebo i Českého olympijského výboru za 3,8 milionu korun.

Odmítnutých dvakrát 8,1 miliardy

Mezi odmítnutými pohledávkami jsou i dvě více než osmimiliardové pohledávky totožné s pohledávkou Zeleného ostrova. Ty podaly zahraniční společnosti Alfa Capital a Oldeira Anstalt. Dále Cupka odmítl řadu menších pohledávek.

Držitelé uznaných pohledávek se mohou stát účastníky klíčové schůze věřitelů, která rozhodne o dalším postupu v Sazce. Koná se 26. května a Městský soud v Praze si kvůli ní najal taneční sál v Národním domě na Vinohradech.

O popřených pohledávkách se bude s největší pravděpodobností rozhodovat v takzvaném incidenčním řízení. Pokud se popřené pohledávky nestihnou "vyřídit" do 26. května, o přítomnosti jejich držitelů na schůzi věřitelů bude muset rozhodnout soud přímo na místě při přezkumném řízení.

 

Právě se děje

Další zprávy