Politici šli Sazce vstříc. Nemravné, odmítl soud

Tomáš Fránek
10. 5. 2011 9:45
Ústavní soud odmítl stížnost Sazky, po státu chtěla stamiliony za DPH
Foto: Ondřej Besperát

Brno - Je tu další rána pro Sazku - ústavní soudci potvrdili, že neexistuje žádná výjimka ze zákona, pomocí níž chtěli politici sázkové společnosti ulevit na daních.

Sazka tak - stejně jako další loterijní firmy - musí platit daň z přidané hodnoty.

Sazka se přitom se státem soudí až o 200 milionů korun.

Žádné výhody

Sázkové společnosti v čele se Sazkou byly od placení DPH osvobozeny na základě výjimky v zákoně o DPH. Výjimka ale byla zrušena po vstupu Česka do Evropské unie.

Znovu se pokusila Sazku od placení daně osvobodit část politiků v čele s někdejší lidoveckou poslankyní Michaelou Šojdrovou.

Šojdrová, která je rovněž členkou Orla - jednoho z akcionářů Sazky - prosadila přijetí přílepku do zákona o sociálních službách. V něm se říkalo, že příjmy z loterijní činnosti jsou od DPH opět osvobozeny.

Ministerstvo financí to však neuznalo a daně dál od firmy vyžadovalo.


Sazka si tedy na postup státu stěžovala u Ústavního soudu. Podle zástupců sázkové firmy "došlo postupem finančních orgánů k protiústavnímu posouzení věci po právní stránce".

Podle rozboru, který si nechala Sazka zpracovat, politici mohli výjimku udělat a zákon jasně říká, že firma má nárok na odpočet DPH.

Senát Ústavního soudu vedený soudcem Jiřím Muchou argumenty firmy odmítl.

Podle soudců žádná výjimka neexistuje a postup státu (tedy ministerstva financí) byl správný.

Jak přijímáte zákony

Soudci připomněli, že už několikrát kritizovali, jak politici přijímají zákony.

Celý spor by totiž vůbec nevznikl, kdyby se v zákoně o sociálních službách neobjevil přílepek poslankyně Šojdrové.

Už dříve soudci totiž podobný postup označili za nemravný. "Při této příležitosti Ústavní soud vyzývá zejména vládu a Parlament, aby přijetím vhodné právní úpravy takovým excesům zabránily," rozhodli soudci.

Podobně jako Sazka se o peníze z DPH soudí i další velké sázkové firmy. Soudy už odmítly žaloby společností Fortuna nebo Synot.

 

Právě se děje

Další zprávy