ČEZ snížil zisk o 2 %, vydělal 17,2 miliardy

Veronika Skálová Veronika Skálová
10. 5. 2011 8:36
Důvodem snížení zisku za čtvrtletí byly nižší nasmlouvané ceny i silná koruna
Výroba energie v jaderných elektrárnách se o 5 procent zvýšila.
Výroba energie v jaderných elektrárnách se o 5 procent zvýšila. | Foto: Karel Toman

Praha - Energetický gigant ČEZ snížil za první tři měsíce roku čistý zisk o dvě procenta, vydělal 17,2 miliardy korun.

Důvodem jsou nižší nasmlouvané ceny elektřiny, silná koruna i dvě nově zavedené daně - darovací daň z emisních povolenek a srážková daň z elektřiny vyrobené v solárních elektrárnách.

Firma zvýšila své provozní výnosy o 5 procent na 56,8 miliardy korun. Společnost předpokládá za celý letošní rok čistý zisk ve výši 40,1 miliardy korun.

"Výsledky prvního čtvrtletí jsou lepší, než analytici odhadovali. I přes dopad krize, který se v energetice projevil se zpožděním, se nám podařilo udržet náš zisk téměř na úrovni loňského roku. Krize se projevila v podobě nižších cen za elektřinu a vzhledem k prodeji ČEZ, především na rok a více dopředu, pak současný růst cen na trzích letošní výsledky již příliš neovlivní," uvedl generální ředitel a předseda představenstva společnosti Martin Roman.

ČEZ v prvním čtvrtletí vyrobil o 4 procenta méně energie než před rokem, za celý letošní rok ale očekává zvýšení o 4 procenta. V uhelných elektrárnách vyrobila společnost o 8 procent méně energie, v elektrárnách jaderných naopak o 5 procent více.

"Očekávaný meziroční růst výroby v jaderných elektrárnách je především způsoben zkrácením plánovaných odstávek a zvýšením disponibility v Jaderné elektrárně Dukovany," uvedl mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

Společnost odhaduje, že v Česku klesla spotřeba elektřiny ve čtvrtletí o 0,5 procenta, důvodem bylo teplejší počasí. Po odečtení tohoto vlivu na spotřebu došlo k jejímu zvýšení o 1 procento.

 

Právě se děje

Další zprávy