Bontonland mění majitele, síť obchodů koupil Wronka

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
9. 5. 2011 19:05
Cenu obchodu obě strany tají
Blu-ray. Ilustrační snímek
Blu-ray. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Bontonland, největší tuzemská síť obchodů s hudbou, filmy a počítačovými hrami, má nového majitele.

Koupil ji producent Lešek Wronka, který objevil mimo jiné zpěvačku Ewu Farnou. Detaily transakce nejsou známy, napsal server iHNed.cz

Obchody dosud vlastnila skupina podnikatelů v čele s Milošem Petanou. Ten podle serveru postupně rozprodává své impérium. Za nezveřejněných podmínek před měsícem prodal svou polovinu společnosti Global Inspiration, která provozuje internetovou televizi Stream.cz.

Wronka zatím neřekl, jaké má s firmou plány. "Podepsal jsem to teprve před půl hodinou, nechci se k tomu teď vyjadřovat," řekl serveru kolem 15. hodiny.

Pokles prodejů o 15 procent

Bontonland byl v roce 2004 vyveden z holdingu Bonton a prodán. Zhruba 40 procent Bontonlandu na konci roku 2009 vlastnil Petana, dalších 35 procent firmy připadalo bývalému prezidentovi ČSA Radomíru Lašákovi a 25procentním podílem disponoval Zdeněk Kozák.

Společnost se už několik let potýká s propadem prodejů hlavně u DVD nosičů a multimédií. Podle dřívějšího vyjádření jeho šéfů za tím stojí hlavně pád cen a konkurence na stáncích, ale také ilegální kopírování.

I kvůli nižší poptávce a uzavření pěti prodejen mu předloni klesly tržby meziročně o 15 procent na 376,4 milionu korun. Ztrátu Bontonland v roce 2009 snížil ze 7,1 milionu korun na 4,5 milionu korun.

Bontonland musel kvůli poklesům prodeje uzavřít 12 z 30 svých poboček v Česku. V tomto roce se ale firma nadechla opět k expanzi. Zkouší prorazit s konceptem miniprodeje, který by měl podpořit i prodej přes internet. Do něho firma loni hodně investovala a zatím přes ní Bontonland prodává zhruba desetinu zboží.

 

Právě se děje

Další zprávy