Kohout radí: Když nyní investujete, myslete na inflaci

Michael Šolín, Investiční web
9. 5. 2011 9:45
Rozhovor s analytikem Pavlem Kohoutem o současném stavu globální ekonomiky.

Praha - Dolar se nehroutí jen kvůli kvantitativnímu uvolňování. Na trzích je v oběhu přibližně dvakrát více hotovosti než před deseti lety, inflace neúprosně roste, a to se promítá do růstu cen komodit. Jak se s tím vším poprat? Investování do měn drobným investorům moc nedoporučuji, nejlepší obranou proti inflaci jsou majetkové investice, například akcie nebo nemovitosti, říká ekonom Pavel Kohout.

Druhá vlna kvantitativního uvolňování skončí v červnu a zdá se, že se další pumpování peněz do ekonomiky nechystá. Jak vidíte aktuální stav globální ekonomiky v této fázi?

Amerika, Evropa, Čína i Japonsko mají dluhy, které lze řešit třemi způsoby. Může dojít k vyhlášení platební neschopnosti, což nikdo nechce. Další možností je snížit výdaje a zvýšit příjmy, což se částečně děje, ale má to také své hranice. Anebo lze dluhy nechat rozpustit inflací.

Dolar se hroutí, zlato je stále hodně vysoko - je to důsledek kvantitativního uvolňování? Považujete měny za investici, se kterou by měl drobný investor pracovat?

Bezpochyby je to důsledek kvantitativního uvolňování, ale nejen toho. Na trhu je daleko větší množství peněz v oběhu, peněžní zásoba v Americe a Evropě je dvakrát vyšší než před 5 nebo 10 lety. Co se týče druhé části otázky,myslím, že ne. Znám opravdu málo lidí a institucí, které pracují aktivně s měnami a předpovídají vývoje kurzů. Třeba u akcií se máte čeho "chytit", u měn nikoli.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Pavla Kohouta na Aktuálně.cz

Mnozí tvrdí, že za růstem inflace stojí zvyšující se ceny komodit. Je to tak? Jak by se měl investor inflaci bránit?

Inflace je samozřejmě problém. I když se ještě zcela nepromítla do indexů spotřebitelských cen, každý ví, jak roste cena nafty, benzínu a jiných komodit, což bude mít samozřejmě důsledky. Současná inflace je však výsledkem měnové politiky centrálních bank z minulých let.

Investor by měl pochopitelně investovat do takových aktiv, jejichž hodnota s inflací roste. Nepatří sem například pevně úročené instrumenty, jako jsou termínované vklady a spořící účty. Chce to investovat do nemovitostí, akcií, komodit nebo nějakých alternativních investic, jednoduše do majetkových typů investic. Určitě je zapotřebí portfolio diverzifikovat.

 

Právě se děje

Další zprávy