Průmyslová výroba roste pomaleji, Německo brzdí zakázky

Ekonomika Ekonomika
9. 5. 2011 9:12
Český statistický úřad informoval o vývoji tuzemského průmyslu
Sešrotováno. A další nové auto může vzniknout. Tuzemský průmysl je stále na autech závislý
Sešrotováno. A další nové auto může vzniknout. Tuzemský průmysl je stále na autech závislý | Foto: Radek Pecák

Praha - Další důkaz, jak je česká ekonomika závislá na Německu, připravil v pondělí ráno Český statistický úřad.

Průmyslová výroba v tuzemsku zpomalila růst na 9,5 procenta, informoval ČSÚ. Je to číslo, které negativně překvapilo, analytici čekali růst o poznání vyšší.

Po rekordním únorovém skoku o 13 procent je březnové tempo, kterým utíká klíčový obor hospodářství z předloňské krize, už "normální".

"Zdá se, že se průmyslová výroba v Česku v březnu zařadila pod bok průmyslu Polska a Maďarska. I v těchto blízkých zemích, které s ČR sdílejí vysokou provázanost s německou ekonomikou. V samotném Německu se v březnu sice růst průmyslu udržel na dvouciferném čísle, významně tam však klesly nové průmyslové zakázky," uvedl Pavel Mertlík, ekonom Reiffeisenbank.

Průmyslová výroba už prakticky dosáhla předkrizových úrovní, další růst bude  z tohoto důvodu volnější, doplnil.

Ministerstvo průmyslu a obchodu však vidí ranní statistiku optimističtěji. "Pokračující růst globální ekonomiky, který se projevuje růstem průmyslu v eurozóně a zejména v Německu, se odráží díky silné vzájemné vazbě ve vývoji českého průmyslu. Přestože efekt nízké srovnávací základny předchozího roku postupně vyprchává, udržuje si průmyslová výroba poměrně vysokou dynamiku růstu,"uvedl ředitel odboru ekonomických analýz Ministerstva průmyslu a obchodu Jaroslav Vomastek.

 

Právě se děje

Další zprávy