Firmy se stěhují do Prahy, aby unikly daňovým kontrolám

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
4. 5. 2011 10:23
Téměř deset tisíc podnikatelů přesunulo své sídlo do Prahy, aby snížili riziko daňové kontroly
Na jednoho úředníka připadá v Praze mnohem více firem než v menších městech.
Na jednoho úředníka připadá v Praze mnohem více firem než v menších městech. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Než riskovat kontrolu "berňáku", to se raději přestěhovat. Tato taktika vede podle Lidových novin tisíce firem k tomu, aby své sídlo přesunuly do Prahy.

Jen v loňském roce se jich z regionů do hlavního města přestěhovalo téměř 10 tisíc, nejčastěji ze Středočeského kraje.

Důvod je prostý - v Praze připadá na jednoho daňového úředníka mnohem více firem a riziko daňové kontroly je tak nižší než v menších městech a obcích.

"Celkem 9926 podnikatelů se loni rozhodlo přesunout své sídlo do Prahy. To v praxi většinou znamená, že provoz zůstává zachován v regionu, ale firma oficiálně sídlí na pražské adrese," řekl deníku mluvčí finanční společnosti Akont Karel Pluhař.

Je zřejmé, že trend odchodů do Prahy má výrazně vzestupnou tendenci, dodala Mária Ščamburová, obchodní ředitelka společnosti Office House, největšího poskytovatele firemních sídel v ČR. Podotkla, že v menších městech a obcích připadá na jednoho úředníka mnohem méně firem, což umožňuje časté a důkladné kontroly.

Pokud by finanční úřady prováděly daňové kontroly tak jako loni, hrozí firmám sídlícím v Praze 2 daňová kontrola jednou za 264 let. Naopak v Blansku mohou podle statistik společnosti Terrinvest očekávat berní úřad jednou za pět let.

Ze Středočeského kraje se loni do Prahy přestěhovalo 2875 podnikatelů. Druhá příčka náleží Ústeckému kraji (976 podnikatelů), třetí kraji Jihomoravskému, odkud se do metropole přesunulo 822 podnikatelů. Naopak nejvěrnější zůstali podnikatelé Kraji Vysočina, který ve prospěch metropole ztratil 364 podnikatelů, píše deník.

Finanční úřady ale popírají, že by bylo možné vypozorovat nějakou souvislost mezi velikostí města a frekvencí daňové kontroly. Statistiky podle nich ovlivňuje i to, že velké firmy, kde kontrola trvá dlouho, obvykle sídlí ve velkých městech.

"Předpoklad, že v Praze je daňová kontrola nepravděpodobná, je neopodstatněný. Daňové subjekty jsou ke kontrole vybírány na základě konkrétních poznatků správce daně, z informací automatizovaného daňového informačního systému, a využívány jsou i poznatky z vyhledávací činnosti správce daně," řekla dnešním LN mluvčí Finančního ředitelství pro hlavní město Prahu Miroslava Bardonková.

 

Právě se děje

Další zprávy