Lesy pustily k tendrům hlídače korupce. Chválí změnu

Karel Toman
4. 5. 2011 23:14
David Ondráčka (Transparency International): Formálně jsou tendry nastaveny férově

Praha/Hradec Králové - Kontroverzní soutěž na lesnické práce za předpokládanou cenu 7,6 miliard spustily Lesy ČR minulý čtvrtek.

Poprvé v polistopadové historii byla k její přípravě připuštěna renomovaná nevládní organizace bdící nad průhledností veřejného sektoru Transparency International.

Její ředitel David Ondráčka v rozhovoru pro Aktuálně.cz tvrdí, že většinu připomínek, které organizace vznesla, Lesy ČR akceptovaly.

"Například systém kontroly vypadá podle dokumentů formálně nastaven tak, aby dokázal postihnout nepoctivé jednání jako třeba krádeže dřeva, černou těžbu a podobně, a je dále posilován," řekl Ondráčka. "Samozřejmě úplně jinou podobu může mít v praxi, což nemůžeme ovlivnit," dodal.

Soutěží se navíc budou moci dál účastnit firmy s anonymními akciemi na doručitele.

Infobox

  • Tendry Lesů ČR začaly 28. dubna odesláním Oznámení o zakázce na provádění lesnických činností s prodejem dříví "při pni" od roku 2012 do Informačního systému o veřejných zakázkách (ISVZUS).
  • Soutěž proběhne podle Dřevěné knihy ministra zemědělství Ivana Fuksy, kterou vláda dvakrát odmítla a napotřetí ji pouze vzala na vědomí.
  • Kromě Transparency International konzultovaly Lesy ČR tendry s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže
  • Na 117 územních jednotkách se bude soutěžit o komplexní práce - sázení, kácení i prodej stromů.
  • Soutěž proběhne v pětiletých cyklech, pětina jednotek bude soutěžena vždy na jeden, dva, tři, čtyři a pět let (takzvaný senátní systém)
  • Veřejná soutěž na 10% objemu dřeva u všech územních jednotkách prodejem "na pni" (nastojato) umožní podle LesůČR přístup ke dřevu i malým regionálním těžařům a pilám.
  • Tomu má pomoci i povinnost umístit 20% dřeva v definované skladbě sortimentů na veřejné trhy.
  • Podle Lesů ČR má být zesílena i kontrola těžby, aby nedocházelo ke krádežím dřeva.

A.cz: Jste zřejmě první nevládní organizace, která se od Listopadu 1989 dostala tak blízko tvorbě pravidel soutěže, která podle kritiků zatím umožňovala hlavně tunelování miliard korun státního majetku do soukromých rukou. Kdybyste měl shrnout váš dojem, směřují tendry podle Dřevěné knihy ministra Ivana Fuksy a vedení Lesů ČR ke zprůhlednění hospodaření tohoto státního podniku, jak ministr tvrdí?

Lesy ČR byly po řadu let synonymem neprůhlednosti, podivných tendrů a velmi problematických prodejů a kampaní. Ministr Fuksa a nová Dozorčí rada Lesů ČR za této situace oslovili Transparency International (TIC) s nabídkou, aby poskytla poradenství k zadávací dokumentaci a monitoringu tendrů, k nastavení kontrolních mechanismů v hospodaření v Lesích ČR, a k otevřenosti v poskytování informací Lesy ČR. Od začátku jsme si vědomi rizik. Zároveň ale převážila snaha něco v této věci změnit a pomoci hospodaření Lesů ČR zprůhlednit a zefektivnit a zabránit tunelování. A to i svědomím, že naše připomínky mohou narazit na limity tzv. Dřevěné knihy. Což se částečně stalo.
 
A.cz: Jaké hlavní připomínky měla TIC během práce na tendrech pro Lesy ČR? 

TIC zatím řešila především kvalifikační část tendrů na lesnické činnosti. Naše připomínky přispěly k nastavení zákazu koncentrace omezením počtu územních jednotek, kam se mohou firmy hlásit a tím omezit kartelizaci. Dále jsme připomínkovali snížení přísnosti a přesnou definici kvalifikace, aby se do druhého kola dostalo co nejvíce firem. Soustředili jsme se na mechanismy bránící spekulativním dumpingovým nabídkám a otázce cenové indexace. A v neposlední řadě nás zajímalo i nastavení výkonu kontroly při těžbě a obchodu s dřívím.

A.cz: Akceptovaly je Lesy ČR?

V zásadě ano, byť to jsou náročná jednání. Například systém kontroly vypadá podle dokumentů formálně nastaven tak, aby dokázal postihnout nepoctivé jednání, jako třeba krádeže dřeva, černou těžbu a podobně, a je dále posilován. Samozřejmě úplně jinou podobu může mít v praxi, což TIC nemůže ovlivnit. Na tuto oblast bychom se proto rádi soustředili do budoucna.

A.cz: Řešila TIC také přístup k zakázkám ze strany takzvaných anonymních firem s akciemi na majitele, za kterými se podle kritiků mohou skrývat političtí a obchodní spojenci zadavatele? Budou se moci i nadále tendrů zúčastňovat?

Anonymní vlastnictví přirozeně vyvolává řadu spekulací, kdo skutečně stojí za tou či onou firmou. Tento problém je vážný v celé oblasti veřejných zakázek a měl by být řešen legislativně. Ve vztahu k Lesům ČR jej TIC neřešila, dílčí řešení je totiž podle našeho názoru právně neschůdné.  Tento jev by stál za samostatnou analýzu ve chvíli, kdy by se do tendrů hlásilo a vítězilo velké množství firem s neprůhlednou strukturou.

A.cz: Zaměřili jste se nějak i na to, jak zamezit otrocké práci námezdních dělníků, tak zvaných "stromkařů", pro subdodavatele Lesů ČR?

Ano, tomuto vážnému případu se TIC intenzivně věnuje samostatně. Vedle roviny čistě kriminální a aspektu obchodování s lidmi a korupce. Upozornili jsme Lesy ČR na tento problém ve vztahu k dodržování zákoníku práce dodavateli Lesů ČR a jejich subdodavateli i z hlediska kontroly Lesů ČR nad plněním zakázek a z hlediska nebezpečí dumpingu v cenách lesnických prací. Věřím, že se tomu Lesy budou věnovat.

Prohlédněte si protest "stromkařů" v  Praze

A.cz: Jak na Vás profesně zapůsobila spolupráce na tendrech pro Lesy ČR, které bývají ve zprávách BIS označovány za exemplární příklad neprůhledného propojení státního majetku, byznysu a politických stran?

Jednání jsou složitá. V této oblasti je nesmírné množství úplně protikladných zájmů. Přesto zatím Lesy ČR i ministerstvo zemědělství poskytují všechny informace, probíhají konzultace a nedošlo k žádné obstrukci. Je nutné říct, že tato práce je teprve na začátku. Hlavním kritériem je pro nás ochrana veřejného zájmu a v tomto smyslu budeme postupovat otevřeně vůči veřejnosti.
 
A.cz: Kritici kroků ministra Fuksy byli překvapeni tím, že jste ještě před zveřejněním podrobností o tendrech prohlásili, že nejsou diskriminační. Podle nich jste mu tím vlastně vystavili bianko šek a od té doby vás podle některých, cituji: "vodil kolem tendrů jako psa na vodítku."

Žádný bianko šek ministrovi ani Lesům ČR TIC nedala, takovou interpretaci odmítám. TIC se zabývá jen zlomkem činnosti Lesů ČR a v něm se snaží přispět k efektivnějšímu hospodaření. U tendrů považujeme za klíčové řešit kartelizaci trhu, tvorbu cen a kontrolu dodavatelů. To vše právě s cílem, aby státní majetek netekl do soukromých rukou.

 

Právě se děje

Další zprávy